Nemačka priznaje da je Navaljni otrovan supstancom koja nije na spisku zabranjenih

© AP Photo / Pavel GolovkinAleksej Navaljni
Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Nemačke smatra da saopštenje Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) o slučaju Alekseja Navaljnog potvrđuje da je otrovan supstancom iz grupe otrova „Novičok“, ali priznaje da ta supstanca nije na spisku zabranjenih, navodi se u saopštenju vlade Nemačke.
„Federalna vlada obratila se OZHO radi tehničke podrške u analizi uzoraka uzetih u Alekseja Navaljnog. Danas je Organizacija za zabranu hemijskog oružja objavila rezultate dve laboratorije. Rezultati se poklapaju sa rezultatima koji su ranije dobijeni u specijalizovanim laboratorijama u Nemačkoj, Švedskoj i Francuskoj. To još jedanput potvrđuje nesumnjive dokaze da je Aleksej Navaljni bio žrtva napada tokom koga je korišćen nervni agens iz grupe 'Novičok'. Reč je o malo poznatom nervnom agensu koji još nije unet na zvanični spisak OZHO“, navodi se u saopštenju vlade Nemačke.

Ranije je Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OZHO) saopštila da je u telu ruskog opozicionara i blogera Alekseja Navaljnog pronađena supstanca slična po karakteristikama kao „Novičok“, ali koja nije na spisku zabranjenih hemikalija.

Podsetimo, nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala