Moskva o situaciji u Kirgiziji: Najvažnije je očuvati bezbednost zemlje

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zvanična Moskva poziva sve političke snage u Kirgiziji da pokažu odgovornost u cilju očuvanja unutrašnje stabilnosti i bezbednosti zemlje i nada se da će krizna situacija biti rešena mirnim putem što pre, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.
„Pozivamo sve političke snage da u ovom kritičnom trenutku za republiku pokažu mudrost i odgovornost kako bi sačuvale unutrašnju stabilnost i bezbednost“, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Ruski spoljnopolički resor je istakao da se Moskva nada da će situacija u Kirgiziji biti rešena mirnim putem, u pravnom polju.

„Rusija je zainteresovana za osiguranje unutrašnje političke stabilnosti Kirgizije, koja je njen strateški partner i saveznik, a takođe i bezbednosti i blagostanja celokupnog prijateljskog naroda te zemlje“, saopštio je MIP Rusije.

S tim u vezi, Ministarstvo je naglasilo da bi, u trenutnim okolnostima, prioritet trebalo da ostane održavanje uslova za dalji demokratski razvoj republike u okviru njenog Ustava i zakonodavstva.

„Nadamo se najbržem rešavanju krizne situacije u pravnom polju putem pregovora i bez upotrebe sile“, naglasilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Podsetimo, U Biškeku, gde su u toku demonstracije zbog rezultata parlamentarnih izbora, došlo je do šestokih sukoba policije i demonstranata. Odmah nakon objavljivanja preliminarnih rezultata, na ulice su izašli građani, a nakon višečasovnih okršaja sa policijom, demonstranti su upali u zgrade parlamenta i vlade i oslobodili iz zatvora bivšeg predsednika Almazbeka Atambajeva i premijera Sapara Isakova. 

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u sukobima je povređeno skoro 700 ljudi, od čega oko 200 pripadnika policije. Jedna osoba je poginula.

Ranije danas je saopšteno da je Centralna izborna komisija Kirgizije proglasila rezultate parlamentarnih izbora nevažećim.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala