Logori, etničko čišćenje: Bivši gradonačelnik Dejtona gura probošnjačku rezoluciju u Senatu

© AP Photo / Jerome Delay/poolPotpisivanje Dejtonskog sporazuma
Potpisivanje Dejtonskog sporazuma - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rezolucija o dejtonskom sporazumu, koju je u američkom Senatu predložio bivši gradonačelnik Dejtona, senator Majkl Tarner komplikuje ionako već dosta složenu situaciju i ne doprinosi rešavanju otvorenih problema u BiH, kaže direktor Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić.

Predlog rezolucije, koju je ovih dana uputio gornjem domu američkog Kongresa senator Majkl Tarner, podseća na postizanje Dejtonskog sporazuma, ali i poziva vlasti u BiH da nastave sa evroatlantskim integracijama i ustavnim reformama.

U predlogu se, između ostalog ističe da su „etničko čišćenje i koncentracioni logori korišćeni kao sredstvo rata protiv muškaraca, žena i dece Bošnjaka, što je kulminiralo genocidom u julu 1995. u Srebrenici, gde je 8.000 mladića i muškaraca bilo zatočeno i ubijeno“.

Iako je zasad neizvesno hoće li rezolucija uopšte biti usvojena, Kesić ističe da se ne može se očekivati da bošnjačka politička elita iskreno želi da rešava probleme u BiH sve dok ima osećaj podrške iz Kongresa.

Kesića ne iznenađuje što je rezoluciju predložio baš Majkl Tarner, koga za tako nešto ne kvalifikuje samo činjenica da je, u vreme potpisivanja Dejtonskog sporazuma, bio gradonačelnik Dejtona.

Najverniji bošnjački aktivista u Kongresu

„Tarner je čovek koji na sadašnju situaciju gleda kroz okvir devedesetih godina. Za njega rat nije ni završen i u njemu postoji jasna podela na dobre i zle momke. Za njega su najveće žrtve Bošnjaci i ostao im je najverniji aktivista u Kongresu. Vidljivo je da ne prati mnoge stvari“, napominje Kesić za Sputnjik.

Iz predloga rezolucije vidi se da je Tarneru, republikancu, najvažnije pitanje proširenje NATO, što se kosi sa stavom Donalda Trampa, koji ne želi proširenje alijanse dok sadašnje članice ne počnu da redovno izvršavaju svoje finansijske obaveze.

„Rezolucija je potpuno jednostrana, priznaje stradanje samo jednog naroda u tom tragičnom ratu i samo gura sadašnju situaciju u još veće sukobe i podele. Vidi se da mu je glavna motivacija proširenje NATO i pokušava da nametne to pitanje u BiH, gde to dovodi do podržavanja pozicije SDA“, konstatuje Kesić.

Zbog toga, ne može se očekivati da SDA postane konstruktivan partner u rešavanju otvorenih pitanja u BiH. Kesić uočava i da Tarnerov predlog nijednom rečju ne pominje sukob između Hrvata i Bošnjaka unutar entiteta Federacija BiH oko izbornog zakona, koji traje već godinama. To samo govori koliko ovaj senator nije upućen u stvari na terenu, ističe Kesić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala