Lek protiv korone raste u Hercegovini?

Pratite nasTelegramOdyssey
Istraživanje naučnika nemačkog Instituta Maks-Plank pokazalo je da su ekstrakti slatkog pelina aktivni protiv virusa SARS-kov-2 i da mogu pomoći obolelima od korone. Ova lekovita biljka u Hercegovini često raste kao samonikla, a počela je da se uzgaja i na bioosnovi.

Petar Mihić iz Ljubinja jedini u BiH na organski uzgaja upravo slatki pelin, višestruko lekovitu biljku koja se decenijama upotrebljavala kao lek protiv malarije.

"Kada se u Hercegovini pre nekoliko godina masovno počelo saditi smilje, koje je, takođe, lekovita biljka, ja sam želeo da uzgajam nešto drugačije. Čitao sam da se u kineskoj tradiciji posebno cenio pelin u lečenju kancerogenih oboljenja i godinama istražujem kako postići najbolji kvalitet u najboljim uslovima uzgajanja ove specifične biljke. I tako je počela moja avantura sa organskim uzgajanjem slatkog pelina - kaže Petar Mihić.

Dr. med. spec Andrea Jurić za Dojče Vele kaže da su se sa mogućim pozitivnim učincima slatkog pelina u lečenju kovida 19 lekari upoznali tokom pandemije

"Upoznata sam s činjenicom da su ljudi s ovih prostora konzumirali čaj od slatkog pelina i prijavljivali pozitivne učinke u svim fazama infekcije kovida 19. Smatram da bi bilo veoma korisno sprovesti dodatne kliničke studije po ovom pitanju", kaže Jurićeva.

Inače, listovi biljke slatkog pelina najbolju antivirusnu aktivnost pokazali su kod ekstrakcije s čistim etanolom ili destilovanom vodom, ali i dodavanjem kafe.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala