Kirgizija raspisuje nove izbore najkasnije za dve sedmice

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Kirgiziji, demonstranti traže poništavanje rezultata izbora
Protesti u Kirgiziji, demonstranti traže poništavanje rezultata izbora - Sputnik Srbija
Pratite nas
Centralna izborna komisija Kirgizije saopštila je da će u naredne dve sedmice raspisati ponovne parlamentarne izbore, prenosi agencija „Kabar“.

Pored toga, kako je rekao zamenik predsednika CIK-a Abidžar Bakmetov, skraćen je i rok tokom kojeg će izbori biti sprovedeni od trenutka raspisivanja – sa 90 na 60 dana.

Povodom minulih događaja u ovoj zemlji oglasio se i bivši predsednik Kirgizije Kurmanbek Bakijev, koji trenutno živi u Belorusiji, rekavši da „sa bolom u srcu doživljava sve što se dešava u njegovoj rodnoj zemlji“.

„Uzimajući u obzir celokupnu političku situaciju u zemlji, moje reči mogu biti zloupotrevljene od strane destruktivnih snaga da se postojeći konflikt dodatno rasplamsa, stoga ću se suzdržati od bilo kakvih dodatnih komentara“, dodao je on.

Na izborima u nedelju stranka Birimdik (jedinstvo), koju predvode pristalice predsednika Soronbaja Ženbekova, osvojila je 24,45 odsto glasova, prema nezvaničnim rezultatima koje je objavila izborna komisija.

Odmah nakon objavljivanja preliminarnih rezultata, na ulice su izašli građani, a nakon višečasovnih okršaja sa policijom, demonstranti su upali u zgrade parlamenta i vlade i oslobodili iz zatvora bivšeg predsednika Almazbeka Atambajeva i premijera Sapara Isakova.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala