Kirgizija: Predsednik parlamenta i premijer podneli ostavke, imenovani novi

© Sputnik / Tabыldы Kadыrbekov / Uđi u bazu fotografijaKirgizija: Predsednik parlamenta podneo ostavku
Kirgizija: Predsednik parlamenta podneo ostavku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik parlamenta Kirgizije Dastanbek Džumabekov podneo je ostavku, saopštila je pres-služba parlamenta. Isto je učinio i premijer Kubatbek Boronov. Na ove ove funkcije su već postavljni novi ljudi.

Pored toga, ostavke su već ranije najavili gubernatori četiri oblasti, gradonačelnik Biškeka Aziz Surakmatov i niz drugih zavničnika.

Novi predsednik parlamenta je Miktibek Abdildajev, a novi premijer je Sadir Žaparov, opozicionar koji je tokom protesta oslobođen iz zatvora.

On je bio u zatvoru zbog toga što je tokom demonstracija 2013. godine uzeo taoce, ali je Vrhovnu sud danas odbacio tu presudu.

U Kirgiziji su u nedelju održani parlamentarni izbori na kojima su četiri stranke prošle cenzus. Dan kasnije u glavnom gradu, Biškeku, izbili su protesti pristalica stranaka koje nisu prošle cenzus.

Na čelu jedne od stranaka (Socijal-demokrate Kirgistana) čije su pristalice izašle na ulicu je Sejitbek Atambajev, sin bivšeg predsednika.

Sukobi s policijom su trajali celu noć, bilo je više stotina povređenih, a demonstranti, čiji je glavni zahtev bio poništavanje izbora, su u toku noći iz zatvora oslobodili bivšeg predsednika.

Almazbek Atambajev je u zatvoru od juna kada ga je sud proglasio krivim za korupciju.

U međuvremenu, izbori su poništeni a  Centralna izborna komisija je saopštila da će novi biti raspisani u roku od dve nedelje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala