EU pozvala političke snage u Kirgiziji da deluju mirno

© AP Photo / Vladimir VoroninProtesti u Biškeku nakon parlamentarnih izbora u Kirgiziji
Protesti u Biškeku nakon parlamentarnih izbora u Kirgiziji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija poziva političke snage Kirgizije da rade mirno i u okviru ustava, navodi se u izjavi portparola EU.
„Evropska unija poziva sve političke snage u zemlji da deluju u okviru ustava i mirno reše svoja neslaganja“, ističe se u dokumentu.

U ponedeljak se nakon izbora u Kirgiziji na centralnom trgu Ala-To u Biškeku okupilo oko dve hiljade pristalica partija koje nisu ušle u parlament zemlje. Zahtevali su da se ponište rezultati izbora i održe ponovni parlamentarni izbori. U ponedeljak uveče su počeli sukobi sa policijom koja je pokušavala da razbije demonstrante. U noći između ponedeljka i utorka, demonstranti su upali u zgradu parlamenta, a zatim su krenuli prema Državnom komitetu za nacionalnu bezbednost i oslobodili bivšeg predsednika republike Almazbeka Atambajeva iz pritvora. U utorak ujutro saopšteno je da su demonstranti zauzeli zgradu vlade. Oni su takođe oslobodili iz zatvora bivšeg premijera Kirgizije Žantora Satibaldijeva. Kasnije je CIK proglasio izborne rezultate za nevažeće. U sukobima je, prema podacima Ministarstva zdravlja, povređeno skoro 700 ljudi, a jedna osoba je poginula.

Izbori za kirgistanski parlament održani su u nedelju, a izlaznost je bila 56,5 odsto. Prema preliminarnim podacima najviše glasova su osvojili parija Jedinstvo (provladina partija) – 24, 52 odsto glasova, Domovina Kirgizija (takođe provladina stranka) – 23,89 odsto i dve centrističke stranke – Kirgizija  – 8,73 odsto  i Jedinstvena Kirgizija  – 7,11 odsto glasova. Ostale partije nisu prešle cenzus od sedam odsto.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala