Bemus počinje 1. novembra ukoliko korona dozvoli

© Tanjug / BOJAN STEKICDirigent i umetnički direktor Bemusa Bojan Suđić
Dirigent i umetnički direktor Bemusa Bojan Suđić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Proslavljena argentinska pijanistkinja Marta Argerič otvoriće 1. novembra u Kolarčevoj zadužbini 52. Beogradske muzičke svečanosti (Bemus) ukoliko to dozvoli epidemiološka situacija, najavio je umetnički direktor Bemusa, dirigent Bojan Suđić.

Marta Argerič spada u sam vrh klasične muzike na svetskom nivou i sa velikom radošću najavljujem njen dolazak u Beograd ako to epidemiloške okolnosti dozvole. Marta Argerič je i u ovakvim uslovima suzbijanja pandemije prihvatila da dođe u Beograd i odsvira Koncert br. 1 za klavir u C -duru Ludviga Van Betovena, koji je obeležio početak njene pijanističke karijere“, rekao je Suđić za Tanjug.

Martu Argerič upoređivali sa Vladimirom Horovicem

Marta Argerič (1941) je pažnju svetske javnosti privukla pobedom na Međunarodnom pijanističkom takmičenju „Frederik Šopen“ u Varšavi 1965. godine.

Iste godine nastali su njeni prvi snimci sa delima Šopena, Bramsa, Ravela, Prokofjeva i Lista.

Kritičari su vrlo rano prepoznali zrelost njenog muzičkog izraza ogrnutu energičnim i burnim temperamentom i često je upoređivali sa Vladimirom Horovicem.

Na Bemusu je nastupila 2002. godine.

© AFP 2023 / SOEREN STACHEArgentinska pijanistkinja Marta Argerič
Bemus počinje 1. novembra ukoliko korona dozvoli - Sputnik Srbija
Argentinska pijanistkinja Marta Argerič

Izuzetni umetnici na ovogodišnjem Bemusu

Program ovogodišnjeg Bemusa je, prema Suđićevim rečima, pripremljen još u martu. On je uveren da će do 13. novembra publika u Beogradu imati prilike da čuje izuzetne umetnike iz sveta i vrsne muzičare i orkestre iz Srbije.

„Jedan od najvećih svetskih tenora Hoze Kura na Bemus takođe dolazi iz Argentine, a iz Rusije sopran Marija Guljegina. Pred publikom Bemusa muziciraće i naši renomirani solisti poput pijanistkinje Jasminke Stančul ili violiniste Sretena Krstića. Iz Slovenije stiže flautistkinja Irena Grafenauer, a u programu Bemusa naći će se i koncerti Beogradske filharmonije, Simfonijskog orkestra RTS- a, ansambla Madlenianuma. Big Bend RTS-a će iskoračiti iz uobičajenog repertoara i u posebnom aranžmanu svirati jednu operu“, najavio je Suđić.

© Foto : Beogradska filharmonija/Marko DjokovicKoncert Beogradske filharmonije u Knez Mihailovoj
Bemus počinje 1. novembra ukoliko korona dozvoli - Sputnik Srbija
Koncert Beogradske filharmonije u Knez Mihailovoj

Umetnički direktor Bemusa rekao je da su svi solisti i ansambli potvrdili učešće na Bemusu.

„Svi koncerti će biti održani u sali Kolarčeve zadužbine osim jednog posebnog događaja u pozorištu Madlenianum“, napomenuo je Suđić.

Bemus spreman i za nepovoljan scenario

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl rekao je Tanjugu da će Bemus biti održan u novembru ukoliko “brojke vezane za Kovid-19 budu kao u poslednjih nekoliko dana”.

„Moramo svi da budemo spremni i za nepovoljni scenario oko održavanja festivala u doba suzbijanja pandemije. Sugerisao sam Odboru festivala i Cebefu kao organizatoru Bemusa da se ugovorno pripreme za taj nepovoljni scenario. Postoji klauzula u ugovorima o višoj sili, što je svakako u ovom slučaju nepovoljna epidemiološka situacija”, objasnio je Karl.

On je dodao da, ako epidemiološka situacija ne dozvoli održavanje festivala u novembru, program će biti realizovan sledeće godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala