„Gasprom“ razmatra mogućnost izgradnje dva nova gasovoda do Kine

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaLogo kompanije "Gasprom" na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu
Logo kompanije Gasprom na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska kompanija „Gasprom“ razmatra mogućnost izgradnje dva nova gasovoda do Kine – direktni gasovod koji će godišnje pumpati do 30 milijardi kubnih metara gasa i gasovod koji će isporučivati gas do Kine preko Mongolije, kapaciteta 50 milijardi kubnih metara („Snaga Sibira 2“), navodi se u dokumentima kompanije.
„Razmatramo mogućnost izgradnje gasovoda projektnog kapaciteta do 30 milijardi kubnih metara godišnje koji će voditi od naših nalazišta u Zapadnom Sibiru do zapadnog dela rusko-kineske granice. Trenutno pregovaramo o uslovima sporazuma o kupoprodaji sa Kineskom nacionalnom naftnom korporacijom (CNPC)“, saopštio je „Gasprom“.

Takođe se navodi da kompanija pored toga razmatra izgradnju gasovoda koji će spajati Zapadni Sibir i Kinu preko Mongolije. Projektni kapacitet gasovoda je do 50 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

U dokumentima se takođe navodi da „Gasprom“ namerava da završi izgradnju gasovoda „Severni tok 2“ što je pre moguće.

„Razmatramo dostupne alternative koje bi nam omogućile da završimo 'Severni tok 2' koji planiramo da pustimo u rad što je pre moguće“, saopštila je kompanija.

Pored toga, ističe se da „Gasprom“ proučava niz alternativnih opcija za prilagođavanje projekta gasovoda „Severni tok 2“ zahtevima izmenjene gasne direktive EU, ali kompanija napominje da će nastaviti da brani svoja prava na sudu.

Predsednik uprave „Gasproma“ Aleksej Miler je u maju ove godine saopštio da je kompanije započela sa projektnim i istraživačkim radovima na izgradnji gasovoda „Snaga Sibira 2“.

Projekt „Snaga Sibira“ završen je prošle godine, izgradnja je trajala pet godina a vrednost projekta procenjuje se na oko 400 milijardi dolara.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala