Zeleni karton potreban još samo za Severnu Makedoniju

© Tanjug / ZORAN ZESTICBajakovo
Bajakovo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vozačima iz Srbije prilikom prelaska u Bosnu i Hercegovinu motornim vozilima na granici uskoro više neće biti potrebno posedovanje zelenog kartona.

„U noći između nedelje i ponedeljka 19. oktobra ove godine, prestaje da važi obaveza posedovanja zelenog kartona prilikom ulaska motornim vozilom u Bosdnu i Hercegovinu. Isti princip važiće i sa vozilima tablicama BiH koja ulaze u Republiku Srbiju. To znači da će za prelazak granice u oba smera biti dovoljna tablica sa registareskim oznakama države u kojoj je automobil registrovan", izjavio je za Sputnjik stručni saradnik za odnose sa javnošću Udruženja osiguravača Srbije, Zoran Ćirić.

To, kako objašnjava, znači da je  BiH primljena u Multilateralni garantni sporazum.

© Sputnik / Aleksandar MilačićTabla na ulasku u BiH
Zeleni karton potreban još samo za Severnu Makedoniju - Sputnik Srbija
Tabla na ulasku u BiH

Biro zelene karte u BiH pre nedelju dana je potpisao Multilateralni sporazum kojim je ta država postala 34. članica Podsistema registarske oznake. Time je registarska oznaka postala dovoljan dokaz da vozilo poseduje osiguravajuće pokriće i to kako u državama EU, tako i na teritoriji Švajcarske, Lihtenštajna, Andore, Islanda, Norveške i Srbije.

Samo u Severnu Makedoniju ne može bez zelene karte

Ćirić je precizirao da je objavom u Službenom glasniku Evropske unije, Savet Evrope 19. oktobar definisao kao datum od kada zelena karta kada je u pitanju BiH više nije potrebna.

On je podsetio da je Srbija član Multilateralnog sporazuma od 2012. godine, čime je građanima vlasnicima ili korisnicima motornih vozila srpskih registracionih oznaka omogućeno da bez ikakve dodatne dokumantacije, troškova ili kontrole, svojim vozilima putuju u najveći deo Sistema zelene karte.

Severna Makedonija je jedina zemlja sa prostora bivše SFRJ gde je još potreban zeleni karton, međunarodna isprava kojom se dokazuje da vozilo poseduje osiguravajuće pokriće u toku njegove upotrebe u inostranstvu i eventualne štete pričinjene upravljanjem vozilom. Ćirić napominje da je neophodno da i ona postane potpisnica Multilateralnog sporazuma kako bi posedovanje zelenog kartona bilo nepotrebno.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala