Zašto je Navaljni Merkelovoj bliži srcu od Asanža i Snoudena /video/

Svet sa Sputnjikom
Svet sa Sputnjikom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Priča o navodnom trovanju ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog dobija iz dana u dan nove zaplete. Posle blanko optužbi iz Nemačke da je bloger u Rusiji otrovan nervnim agensom „novičok“, sam Navaljni je ustvrdio da iza toga stoji ni manje ni više nego Vladimir Putin.

Navaljni nudi i objašnjenje: pošto je otrovan „novičkom“ (za šta doduše niko nije predočio dokaze), naređenje za upotrebu tog strašnog otrova mogao je da da samo ruski predsednik. U prvom intervjuu po izlasku iz berlinske bolnice, za nemački „Špigl“, Navaljni je potvrdio i da ga je tamo posetila nemačka kancelarka Angela Merkel.

Zašto je Merkelova toliko brižna prema Navaljnom, a nema empatije za Džulijana Asanža ili Edvarda Snoudena? Kako objasniti vrišteće nelogičnosti u slučaju berlinskog pacijenta, počev od banalnog pitanja: zašto bi Navaljnog spasavali u Rusiji ako su hteli da ga ubiju i kako je preživeo navodno trovanje supstancom za koju njegovi tvorci kažu da ubija za desetak minuta. Kakav je širi geopolitički kontekst čitavog slučaja?

Ovo su samo neka od pitanja za današnje goste emisije „Svet sa Sputnjikom“. U beogradskom studiju je dr Aleksandar Gajić iz Instituta za evropske studije, skajpom zovemo Moskvu odakle nam se javlja dopisnik „Novosti“ Branko Vlahović.

Emisiju uređuje i vodi Tatjana Trikić.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala