Velika opomena: Ključne pouke koje nova vlast u Crnoj Gori mora da izvuče baš danas

© AP Photo / Darko VojinovicPolicija, Crna Gora
Policija, Crna Gora - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sada je, dvadeset godina posle, u Crnoj Gori — Peti oktobar. Samo bez kriznih štabova, spaljenih glasačkih listića, cokula u glavu prvom čoveku javnog servisa, izbacivanja kroz prozor direktora i glavnih urednika.

Setimo se, posle dve decenije od „demokratskih promena“ u Srbiji kako je bilo teško i mučno demontirati Miloševićev režim, koji je čvrsto dubokim pipcima stezao sve državne temelje.

Setimo se kako, i pored revolucionarnog prkosnog nadahnuća, metle nisu uspele da počiste sve ćoškove kriminalnog poretka koji je u podzemnim kanalima ščepao sudbinu Srbije kao taoca.

Setimo se kako, čak i mimo demokratskih procedura i institucionalnih mehanizama, nova vlast u Srbiji nije uspela da razobliči ratno-mafijaški poredak koji je ispod površine rovario i obezbeđivao pozicije za novu epohu.

Setimo se da je, i pored pakta sa đavolom koji su sklopile „nove snage“ sa mračnim silama, premijer i simbol 5. oktobra Zoran Đinđić dobio razarajući metak u srce od tih snaga „podnebesja“.

Setimo se i da je, i pored obećanog otvaranja zemlje i sklapanja prijateljstva sa svima, nastupilo doba novih ucena, beskrajnih zahteva, tajnih akcija inostranih službi, ponižavanja i daljeg komadanja Srbije.

Setimo se da je, uprkos odrešenim rukama da se uspostave nova ekonomska pravila i zdrave tržišne zakonitosti, zemlja zakoračila u talas brutalne pljačke, glodanja, pustošenja i rasprodaje preostale imovine i porodičnog imetka.

Setimo se kako je, umesto obećane pravde i ispravljanja socijalnih razlika, nastupilo doba bezdušnog i dehumanizovanog odnosa prema običnom, malom, prezaduženom čoveku.

Setimo se kako smo, umesto društva jednakih šansi, dobili poplavu novih partijskih kabadahija, namrgođenih direktorčića sa kupljenim diplomama, „eksperata“ koji su se posle studiranja po svetskim univerzitetima vratili u Srbiju da „donesu znanje“ i odnesu pare.

Setimo se kako su hrabri i pravdoljubivi studentski lideri, narodni tribuni koje je iznedrila ulica i građanski otpor, preko noći iz pocepanih patika ušli u blindirane limuzine i VIP nedodirljive separee elitnih restorana i zatvorenih klubova.

Setimo se kako je, nakon prokazane miloševićevske ere turbo-folka, nastupila epoha turbo-džiberluka, uspostavljene rijaliti kulture i svakovrsnog medijskog orgijanja i šenlučenja kao u direktnom prenosu Sodome i Gomore….

I moglo bi se o ovoj dosadnoj i izanđaloj temi, izneverenih nada Petog oktobra, pisati do sutra ujutru. Ali, nije u tome poenta.

Jedna druga paralela se danas nameće kao teza. Simbolični peti oktobar upravo se dešava u Crnoj Gori. Ali, bez svih tih revolucionarnih poluga i oružja koja su imale nove vlasti u Srbiji.

Zato je važno shvatiti koliko je tek težak zadatak pred liderima pod Lovćenom u demontiranju čvrstog, podmuklog i opasno organizovanog sistema koji je trajao 30 godina.

Zato ne bi trebalo podgrevati razlike među političarima koji su kako-tako sklepali novu, ali tanku parlamentarnu većinu bez trodecenijskog vlastodršca Mila Đukanovića.

Zato ne bi trebalo otvarati teme i dileme koje ih svađaju niti insistirati na prebrojavanju krvnih zrnaca i odmeravanju svačije poruke i izjave, da li je dovoljno prosrpska, procrnogorska ili proalbanska…

Peti oktobar u Srbiji na najbolji način govori pred kakvim istorijskim zadatkom se nalaze danas novi lideri u Podgorici.

Toga bi i oni morali da budu svesni. U protivnom, ako nastave sa ucenama, podmetanjima i igrarijama, iznenadnim spasiocima i sumnjivim „ekspertima“, ne da neće dočekati „šesti oktobar“, nego će se vratiti u — četvrti.

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala