Srbija odvojila dva miliona evra: Nauka objavljuje rat koroni

© AP Photo / Matias DelacroixTestiranje na virus korona
Testiranje na virus korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Kovansa“, „Kovidtarget“  i „V.I.R.U.S“ samo su neki od projekata srpskih naučnika koji će u okviru Specijalnog programa istraživanja KOVID-19 pokušati da nađu odgovore na goruća pitanja izazvana pandemijom - od novih dijagnostičkih metoda, preko očuvanja mentalnog zdravlja, do pružanja novog ekonomskog modela za borbu protiv siromaštva.

131 istraživač iz 19 različitih naučnoistraživačkih organizacija pokušaće da omoguće bolju spremnost i reagovanje društva na pandemiju izazvanu SARS-Cov-2  i to kroz 14 projekata koje sa ukupnim budžetom od skoro dva miliona evra finansira Fond za nauku. Reč je o jedanaest projekata iz oblasti biomedicinskih nauka, dva iz oblasti ekonomskih i jednom projektu iz oblasti tehničko-tehnoloških nauka.

Naukom protiv korone

Prema rečima Natalije Ginić, stručne saradnice iz sektora za programe i projekte Fonda za nauku, ovakva izazovna vremena nas na teži način podsete koliko je nauka važna i upravo će naši naučnici, kao i naučnici na svetskoj sceni, pomoći u globalnom odgovoru na aktuelnu pandemiju koja je pogodila ceo svet.

„Jedan od projekata koji će Fond finansirati je projekat istraživača sa Instituta ekonomskih nauka koji će proučavati efekte krize na tržište radne snage u Srbiji i uopšte na socijalnu stabilnost u našoj zemlji. Njih će predvoditi dr Marko Vladisavljević, naučni saradnik Instituta ekonomskih nauka i oni će najpre identifikovati grupe koje su najviše ekonomski pogođene ovom pandemijom, kako je kriza uticala na njihov položaj i analiziraće mere koje su donete nacionalnom nivou“, objašnjava sagovornica Sputnjika.

Kako kaže, vrlo interesantan je i projekat „Kapsido“ koji predvodi profesorka na Hemijskom fakultetu, dr Tanja Ćirković Veličković.
„Detekcija virusa se sada obavlja uz pomoć PCR ili imunoloških testova,  a tim istraživača sa Hemijskog fakulteta i Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu će razvijati metodu detekcije virusa na bazi specifičnih antitela u životinjama. Dakle, velika su očekivanja od naših istraživača i oni će svakako moći da pomognu i našem društvu i celom svetu u borbi protiv aktuelne pandemije“, kaže Natalija Ginić i dodaje da se početak realizacije projekata očekuje u drugoj polovini oktobra 2020. godine, a na njima će se raditi od jedne do dve godine.

Na projektima učestvuju naučnoistraživačke organizacije iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Novog Pazara. Tako će, na primer, na projektu „Kovansa“ biti angažovani naučnici sa Medicinskog fakulteta u Beogradu i Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, dok će projekat „Kovidtarget“ okupiti istraživače Instituta za nuklearne nauke Vinča i Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Projekat pod nazivom „V.I.R.U.S“ okuplja naučnike iz čak tri eminentne ustanove Univerziteta u Beogradu - Medicinskog fakulteta, Instituta za nuklearne nauke Vinča i  Biološkog fakulteta, a predvodiće ih profesorka Violeta Mihailović Vučinić, direktorka Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije.

Minimalni odobreni budžet projekta iznosi 46.866 evra, dok je maksimalan iznos za projekat 406.612 evra, a program se finansira iz zajma Svetske banke kroz Projekat akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Republici Srbiji (SAIGE).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala