Ruski doktor: Kolektivni imunitet se ne gradi ni posle preležane bolesti

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaDevojka u zaštitnoj maski i rukavicama ispred Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi
Devojka u zaštitnoj maski i rukavicama ispred Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg je u razgovoru za Sputnjik izjavio da sumnja da se kolektivni imunitet na virus korona može izgraditi posle preležane bolesti.

Komentarišući izjavu zaposlenog u Federalnom istraživačkom centru za fundamentalnu i translacionu medicinu, bivšeg šefa laboratorije za izuzetno opasne infekcije pri centru „Vektor“ Aleksandra Čerpunova da je nemoguće izgraditi kolektivni imunitet na virus korona masovnim preležavanjem bolesti, on je rekao sledeće:

„Možda je on u mnogo čemu u pravu, jer blagi oblik bolesti ne pruža, kao što se već zna, zaštitu, dugoročni imunitet. Kod teškog oblika bolesti takođe postoje problemi“, smatra Gincburg.

Ruski lekar je dodao da se razjasnilo da se u mnogim teškim oblicima bolesti formiraju antitela na interferone, kao i da se za sada ne zna kako i na koji način nastaju, ali da će to negativno uticati na funkcionisanje memorijskih ćelija, formiranje antitela i indukciju ćelijskog imuniteta.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala