OZHO spremna da pošalje tim stručnjaka u Rusiju u cilju saradnje na „slučaju Navaljni“

© AP Photo / Piroschka van de WouwZgrada Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu
Zgrada Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Organizacija za zabranu hemijskog naoružanja (OZHO) spremna je da u najskorije vreme uputi grupu stručnjaka u Rusiju u cilju saradnje s ruskim ekspertima u okviru istrage o onome što se dogodilo blogeru i opozicionaru Alekseju Navaljnom.

U saopštenju OZHO se navodi da su 1. oktobra dobili predlog Rusije da razmotre mogućnost slanja stručnjaka kako bi zajedno sa ruskim stručnjacima radili na istrazi.

Generalni direktor OZHO Fernando Arijas je dan kasnije odgovorio na ruski predlog pismom stalnom predstavniku Rusije pri toj organizaciji.

U pismu se navodi da je „Tehnički sekretarijat spreman da pruži potrebnu ekspertizu a da tim stručnjaka može biti poslat u najskorije vreme“.

Arijas je, takođe, u pismu zatražio da Rusija navede kakvu tačno pomoć očekuje od OZHO i zahvalio Moskvi na poverenju u „nezavisnost i stručnost Tehničkog sekretarijata“.

Rusija je prethodno pozvala eksperte OZHO da zajedno istraže incident sa ruskim blogerom i opozicionarom.

Moskva je iznela taj predlog u svetlu širenja verzije o „trovanju“ blogera, koje se pridržavaju Nemačka i njeni NATO saveznici.

Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala