Otkriveni detalji Putinovog razgovora s Klintonom o podmornici „Kursk“

© AP Photo / STRINGERJedna od najvećih i najsavremenijih ruskih podmornica, "Kursk", koja je eksplodirala i potonula tokom vojnih vežbi u avgustu 2000.
Jedna od najvećih i najsavremenijih ruskih podmornica, Kursk, koja je eksplodirala i potonula tokom vojnih vežbi u avgustu 2000. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka digitalna biblioteka Bila Klintona skinula je oznaku tajnosti sa transkripta razgovora bivšeg američkog predsednika i ruskog lidera Vladimira Putina, a jedan od njih ticao se tragedije podmornice „Kursk“ koja se dogodila pre 20 godina.

Prema naslovu dokumenta, sastanak Klintona i Putina održan je 6. septembra 2000. godine u predsedničkom apartmanu njujorškog hotela „Valdorf Astorija“.

Kako se navodi, na početku razgovora nekadašnji američki lider je izrazio saučešće zbog gubitka „Kurska“, a Putin je priznao da u toj situaciji nije imao dobar izbor.

„Našao sam se između lošeg izbora i još goreg. Neki su mi govorili da bi mi se, da sam odmah poslao podmornicu i bar pokušao da spasim ljude, povećao rejting. Takve stvari ne smeju da se vezuju za propagandu. Prioritet treba dati stvarnom spasenju ljudi“, rekao je on.

Podsetimo, nuklearna raketna podmornica „Kursk“ potonula je u Barencovom moru na udaljenosti od 175 kilometara od Severomorska i na dubini od 108 metara, usled nesreće koja se dogodila 12. avgusta 2000. godine tokom pomorskih vežbi Severne flote. Svih 118 članova posade je poginulo.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala