Otkriće bez presedana: Sačuvani neuroni žrtve Vezuva od pre 2.000 godina

© Foto : Twitter / @yulsaroslitskaErupcija vulkana
Erupcija vulkana - Sputnik Srbija
Pratite nas
Italijanski areholozi, 2.000 godina posle erupcije vulkana Vezuv, koja se desila 79. godine nove ere, otkrili su "savršeno očuvane neurone" jedne od žrtava erupcije, piše časopis "Fanpejdž".

"Ovo je otkriće bez presedana. Erupcija kao da je 'zaledila' moždane ćelije žrtve i tako su ostale sačuvane i nakon 2.000 godina", izjavio je arheolog forenzičar profesor Pjer Paolo Petrone.

Ovo spektakularno otkriće ima svoju vrednost ne samo po tome što je arheološki raritet, već pre svega zato što omogućuje da se do sitnih detalja utvrde faze erupcije vulkana, i upoređujući ih sa pisanim dokumentima i svedočenjima savremenika, utvrdi šta se zaista desilo žrtvama erupcije vulkana, prenosi B 92.

"To su elementi koji nam mogu pomoći da, na osnovu rekonstrukcije prošlosti, predvidimo i utvrdimo mere zaštite od budućih erupcija bilo kojeg vulkana na svetu", kaže prof. Petrone.

Vulkan Vezuv, iznad Napuljskog zaliva, još je aktivan i do sada je zabeleženo 50 erupcija, od kojih je ona iz 79. godine naše ere bila najrazornija i u kojoj su sasvim uništena i pokrivena slojevima pepela dva antička grada - Pompeja i Herkulanum.

Naučnici su naknadno utvrdili da je erupcija Vezuva 79. godine oslobodila stotinu hiljada puta jaču termalnu energiju nego dve atomske bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala