Nervoza kao pred pogrom 2004: Zašto opet fijuču albanski meci iznad glava srpske dece

© AP Photo / Visar KrieziuZapaljene srpske kuće u Čaglavici 17, marta 2004 - Kosovo
Zapaljene srpske kuće u Čaglavici  17, marta 2004 - Kosovo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više aspekata stoji iza učestalih napada na Srbe na Kosovu i Metohiji. Albanci se plaše da će doći do formiranje ZSO, a uskomešanost postoji i zbog hapšenja i podizanja optužnica protiv lidera OVK. Zato ponovo ponovo fijuču albanski meci nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

Ovo je komentar Božidara Spasića, penzionisanog obaveštajca Službe državne bezbednosti, povodom incidenata koja su se u manje od 72 sata desila na Kosovu i Metohiji - pucnjave u blizini školskog dvorišta gde su se nalazila srpska deca i uznemiravanja vernika u crkvi Bogorodice Ljeviške u Prizrenu uzvikivanjem parola - "Kosovo je srce Albanije.“

Priština nervozna, pa fijuču meci iznad Srba

„Bojim se da je ovo samo najava onoga što bi moglo da usledi. Po oprobanom receptu, Albanci prenose strah na srpsku zajednicu i izazivaju nervozu. Ali, dobro je što su Srbi ovoga puta pomoć zatražili direktno od Kfora, da ne bi bilo kao do sada - „ niste nam prijavili“, kaže Spasić.

Naš sagovornik dodaje da ovakvi incidenti ukazuju na lošu i nestabilnu situaciju na Kosovu.

„Ovo je upravo ono o čemu govori Beograd kada kaže da zamrznuti konflikt nije dobar. Dakle, konflikt ne zamrzava Srbija već teroristi na Kosovu jer ga ovakvim dešavanjima zamrzavaju i odmrzavaju - po svojoj potrebi. Dakle, svako odmrzavanje podrazumeva teror nad Srbima“, objašnjava naš sagovornik. 

Provokacija Beograda

Nije isključeno ni da Priština pokušava da isprovocira Beograd da na terenu primeni ono što je više puta izrečeno - da neće dopusti novi pogrom nad Srbima.

„Pored cilja da destabilizuju situaciju na Kosovu i Metohiji, oni imaju za cilj i da izazovu srpske vlasti na neku kontrarekciju,“ uveren je Spasić.

Stefan Surlić, profesor Fakulteta političkih nauka želi da veruje da incidenti nisu plod sistemskog delovanja Prištine, ali dodaje da su svakako proizvod jedne nezdrave političke atmosfere na Kosovu i Metohiji.

„To je atmosfera u kojoj se Srbi predstavljaju kao neprijatelji kosovske nezavisnosti i okupatori albanske teritorije. Samim ti, svaki pojedinac albanske nacionalnosti za sebe legitimizuje pravo da atakuje na srpsku zajednicu bilo da je reč o deci, kulturnoj baštini ili nečem trećem,“ objašnjava Surlić.

Atmosfera kao uoči pogroma 2004.

Ono što se primećuje jeste kontinuirani porast etnički motivisanih napada na Kosovu i Metohiju u poslednje dve godine.

„To govori o nervozi koja postoji i koja je slična onoj uoči martovskog pogroma nad Srbima 2004. godine Očigledno je da nema pomaka u rešavanju statusnih pitanja i onda se šalje poruka da kroz bezbednosni okvir protiv srpske zajednice može da se izvrši ključan pritisak i na Beograd i na međunarodnu zajednicu,“ uveren je Surlić.

EU zanima samo rešenje na papiru

Ovo što se danas dešava na Kosovu je veoma opasno jer je srpska zajednica umorna u  stalnom vanrednom stanju i svakodnevnom strahu da li će biti napadnuti:

„Očigledno je da nam je potrebna neka vrsta sporazuma ali ne preko pritiska ugrožavanjem života i etničkim napadima,“ zaključuje Surlić

On nije iznenađen činjenicom da se međunarodna zajednica nije oglasila povodom poslednjih provokacija, a naročito posle pucnjave u školskom dvorištu, jer, kako ističe, njih zanima samo da se „papirološki“ reši problem. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala