Kremlj: U stalnom smo kontaktu sa Bakuom i Ankarom o Karabahu

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija ne oseća nedostatak u radnim kontaktima o sukobu u Nagorno-Karabahu ni sa Azerbejdžanom, ni sa Turskom, dijalog je stalno u toku i na visokom nivou, a telefonski kontakti između šefova država zavise od njihovih radnih rasporeda i svrsishodnosti, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Odgovarajući na pitanje zbog čega je predsednik Rusije Vladimir Putin od početka sukoba tri puta razgovarao sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom, ali nijednom sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Ergoganom i azerbejdžanskim predsednikom Ilhamom Alijevom, Peskov je rekao sledeće:

„To zavisi od radnih rasporeda predsednika i od svrsishodnosti. Vi znate da to uopšte ne znači da ruska strana oseća nekakav deficit u radnim kontaktima“, naglasio je on.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov sa šefovima diplomatije Jermenije i Azerbejdžana: Momentalno obustaviti borbe

Portparol Kremlja je takođe istakao da je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov u stalnom kontaktu sa svojim kolegama i iz Turske i iz Azerbejdžana.

„Stoga se rusko-tursko i rusko-azerbejdžanski dijalog o temi Karabaha, kao i rusko-jermenski dijalog, realizuju na visokom nivou i kontinuirano“, rekao je portparol ruskog predsednika.

Razgovor Putina sa Alijevom i Erdoganom

Prema njegovim rečima, Putin još uvek nema jasne planove o vođenju pregovora sa liderima Azerbejdžana i Turske o sukobu u Nagorno-Karabahu.

„Ako se to bude smatralo potrebnim, predsednik Putin će, naravno, razgovarati o toj temi sa svojim kolegama“, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje da li suu bliskoj budućnosti planirani pregovori sa predsednicima Azerbejdžana ili Turske na najvišem nivou.

Upitan da precizira da li takvi razgovori mogu da se očekivuju ove nedelje, Peskov je rekao da „za sada nema takvih jasnih planova“.

„Ali znate da se radi o ratu. I, naravno, situacija se brzo razvija u ratu u Karabahu, pa je teško nagađati o toj temi. U zavisnosti od toga kako će se okolnosti razvijati, formiraće se i potrebe za dijalogom“, dodao je portparol Kremlja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala