Korona vodi Trampa do drugog mandata – a predsednik SAD ima i jači adut

Pratite nas
Iznenađujući rezultat prve predizborne ankete urađene u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što se aktuelni predsednik Donald Tramp zarazio virusom korona, za analitičara Branka Pavlovića, dobrog poznavaoca američkih političkih prilika, nije uopšte iznenađujući. Donald Tramp ima još jedan jači adut do kraja kampanje.

Poslednje istraživanje „Džon Zogbi Stratedžiz / EMI Risirč Solušns“ pokazalo je da kandidat Demokrata Džo Bajden vodi sa 49 prema 47 odsto, što je njegova najmanja prednost u anketama do sada.

Istraživanje je takođe pokazalo da su porasle šanse za ponovni izbor Donalda Trampa na mesto šefe Bele kuće.

Zaraza motiviše Trampove entuzijaste

Pod pretpostavkom da ishod ne bude fatalan i da bolest ne traje veoma dugo, odnosno da se Tramp u narednih desetak dana vrati u kampanju, to će uticati više pozitivno nego negativno na ponovni reizbor Trampa za predsednika SAD, kaže Pavlović za Sputnjik.

„Inače, kod birača koji podržavaju Trampa postoji vrlo veliki procenat entuzijastičnog podržavanja, čak više od 60 odsto, nasuprot svega oko 40 odsto onih koji se izjašnjavaju za Bajdena. Ovo će još više povećati taj procenat i praktično će dovesti do toga da svi koji su za Trampa stopostotno izađu na birališta“, smatra Pavlović.

Bolest povećava apstinenciju Bajdenovih glasača

Prema njegovim rečima, ključna tema kampanje je apstinencija onih koji su protiv Trampa ali nisu za Bajdena, ili vrlo mlako podržavaju Bajdena.

„Na tom polu će takođe jedan broj njih biti manje motivisan da izađe i glasa za Bajdena. Prosto, bolest bilo kog čoveka prirodno izaziva određeni nivo simpatija, čak i kad se s njim politički potpuno ne slažemo“, smatra naš sagovornik.

Izbor sudije Vrhovnog suda – adut koji će rešiti izbore

Pavlović dodaje da mu se čini da će više od bolesti, ključno za ishod predsedničkih izbora biti da li će pre izbora Ejmi Koni Beret biti izabrana za novog sudiju Vrhovnog suda SAD.

„To može biti jedan jedini razlog zašto bi uopšte izašli na izbore oni koji blago podržavaju Bajdena ili ga uopšte ne podržavaju, nego su prosto protiv Trampa. Onda je stvar gotova i ne možete da im kažete: 'Dobro, Bajden je za krupni kapital, ali barem neće izabrati takvog sudiju'. Ako to bude gotovo, onda će, mislim, apstinencija onih koji nisu za Trampa, odlučiti izbore“, zaključio je Pavlović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala