Kirgizija: Stranka s najviše glasova spremna za novo glasanje, sukobi traju, 120 povređenih

© Sputnik / Tabыldы Kadыrbekov / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Biškeku
Protesti u Biškeku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stranka „Birimdik“ (Jedinstvo) koja vodi na parlamentarnim izborima u Kirgiziji izrazila je spremnost za ponovljeno glasanje. U Kirgiziji su juče održani izbori a danas su u glavnom gradu izbili protesti pristalica stranaka koje nisu prešle cenzus. Njihov glavni zahtev je ponavljanje izbora.

„Politička partija Birimdik je spremna za ponavljanje izbora ako do toga dođe. Birimdik poziva i druge stranke koje su prešle cenzus na to“, napisao je na Tviteru predstavnik stranke za medije Adilet Sultanalijev.

Prema preliminarnim podacima najviše glasova su osvojili: „Jedinstvo“ (provladina partija) – 24, 52 odsto glasova, „Domovina Kirgizija“ (takođe provladina stranka) – 23,89 odsto i dve centrističke stranke -  „Kirgizija“ – 8,73 odsto  i „Jedinstvena Kirgizija“ – 7,11 odsto glasova. 

Ostale nisu prešle cenzus od sedam odsto glasova.

U gradu i dalje traju sukobi policije i demonstranata, a prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja, ima 120 povređenih, od kojih su neki u teškom stanju.

Polovinu povređenih čine policajci. Sukobi traju već pet sati a demonstranti su ponovo zauzeli centralni trg Ala-To, dok je u ostalim delovima grada sada uglavnom mirno.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala