Karabah apeluje na OEBS: Priznajte nezavisnost naše republike

© AFP 2023 / DAMIEN MEYERZastava Nagorno Karabah
Zastava Nagorno Karabah - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo inostranih poslova nepriznate republike Nagorno-Karabah pozvalo je Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da prizna nezavisnost republike, saopšteno je putem Telegram-kanala spoljnopolitičkog resora Karabaha.
„Pozivamo međunarodnu zajednicu da prizna nezavisnost Republike Arcah kako bi se građanima osigurala prava na život i miran razvoj“, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo ističe da „međunarodno priznanje Arcaha u trenutnim okolnostima predstavlja jedini efikasan mehanizam ponovnog uspostavljanja mira i bezbednosti  u regionu“.

Podsećanja radi, u antičko doba region Nagorno-Karabaha bio je poznat pod imenom Arcah i predstavljao je provinciju Kraljevine Jermenije.

Inače, ranije su lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske – kopredsedavajućih zemalja Minske grupe OEBS-a – pozvali na hitan prekid borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Predsednici Vladimir Putin, Donald Tramp i Emanuel Makron pozvali su Jerevan i Baku da se obavežu da će nastaviti bezuslovne pregovore.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o sukobima u Nagorno-Karabahu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala