Sukobi u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija

Iz minuta u minut – Sukobi u Nagorno-Karabahu se nastavljaju, diplomatija traži rešenje

Pratite nas
Dok u međunarodnoj zajednici traje intenzivna diplomatska aktivnost kako bi se sukobi u Nagorno-Karabahu obustavili a strane privolele na dijalog, Jermenija i Azerbejdžan naizmenično iznose tvrdnje o porazima protivnika i uspesima sopstvenih snaga.

Na liniji razdvajanja sukobi se nastavljaju, a iz Bakuaa i danas stižu optužbe da Jerevan gađa gradove na teritoriji te zemlje koji nisu u zoni koflikta. Jerevan to demantuje, ističući da azerbejdžanske snage gađaju i naseljena mesta. Kako navode, od početka sukoba poginuo je 21 civil.

Za to vreme Iran je obelodanio da ima svoj plan za okončanje sukoba, a članovi Minske grupe nastavljaju sa intenzivnim kontaktima. Ministri spoljnih poslova Rusije i Francuske zabrinuti su zbog nastavka sukoba i zahtevaju momentalni prekid vatre.

Situacija u Nagorno-Karabahu

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova.

Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:03 05.10.2020

Zamenik američkog državnog sekretara Stiven Bigan je u telefonskom razgovoru pozvao ministre spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana da dve zemlje odmah prekinu sukobe u Nagorno-Karabahu i obnove pregovore, izjavila je portparolka Stejt departmenta Morgan Ortagus. 

„Zamenik državnog sekretara Bigan je pozvao strane da se dogovore o prekidu vatre i nastave pregovore uz pomoć kopredsedavajućih Minske grupe, kako bi pronašli trajno rešenje sukoba“, navodi se u saopštenju.

Bigan je izrazio duboku zabrinutost zbog izveštaja o eskalaciji sukoba i vojnih operacija u Nagorno-Karabahu.

„Zamenik državnog sekretara je naglasio ministrima spoljnih poslova, da u sukobu u Nagorno-Karabahu nikakva vojna rešenja nisu moguća“, dodala je Ortagus.

20:55 05.10.2020
20:04 05.10.2020

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je izjavio da je vojska preuzela kontrolu nad nizom položaja na liniji sukoba u Nagorno-Karabahu.

„Danas je vojska Azerbejdžana oslobodila sela Šihali Agali, Saridžali i Mezre u Džabrailskom rejonu, kao i niz strateških pozicija u različitim pravcima“, napisao je Alijev na svom Tviter nalogu.

 

19:42 05.10.2020

Predstavnik jermenskog Ministarstva odbrane  Arcrun Ovanisjan ispričao je na brifingu za novinare kako je jermenska vojska na jednom od punktova na jugu Nagorno-Karabaha izvela fantastičan manevar usled čega je azerbejdžanska strana pretrpela poraz i velike gubitke.

„Neprijatelj se tokom dana radovao svojoj maloj pobedi, pokazivao video iz navodno zauzetog jermenskog naselja. Ali, zahvaljujući mudrom manevru naših snaga na jugu Arcaha je ubijeno više od 200 protivničkih vojnika. Upravo zato kažemo da premeštanje snaga nije važno, važni su rezultati“, rekao je on.

Portparolka Ministarstva Šušan Stepanjan je na svom Fejsbuk profilu napisala da je vojska naterala protivnika u zamku i potom uništila.

Արցախի Հանրապետության պաշտպանության բանակը, այսօր, ռազմաճակատի ամենաբարդ ուղղություններից մեկում, կիրառել է մարտավարական...

Posted by Shushan Stepanyan on Monday, October 5, 2020
19:24 05.10.2020

Ministri spoljnih poslova Rusije i Francuske, Sergej Lavrov i Žan-Iv le Drijan izrazili su zabrinutost zbog nastavka borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu  i pozvali strane da što pre i u potpunosti obustave vatru.

Kako se navodi u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, ministri su tokom telefonskog razgovora istakli značaj daljeg usaglašenog delovanja Minske grupe OEBS, čiji su, uz Ameriku, kopredsedavajući, a u skladu sa zajedničkom izjavom predsednika tri zemlje.

18:42 05.10.2020

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da jermenske oružane snage ponovo gađaju grad Gandža. Reč je o gradu koji je na teritoriji Azerbejdžana i van zone konflikta u Nagorno-Karabahu.

U Bakuu su juče u više navrata saopštavali o tome da se ovaj, drugi po veličini azerbejdžanski grad, nalazi na udaru jermenske vojske, ali je zvanični Jerevan to demantovao i to nazvao kampanjom Bakua s ciljem širenja dezinformacija.

Prema azerbejdžanskom Ministarstvu odbrane, jermenske snage gađaju još dva grada u Azerbejdžanu  - Agdžabedi i Bejlekan.

18:04 05.10.2020

Od početka sukoba u Nagorno-Karabahu od azerbejdžanskog granatiranja poginuo 21 civil, dok je 82 civila ranjeno, saopšteno je u Jerevanu.

„Od prvog dana agresije, azerbejdžanske oružane snage su gađale naselja i civilnu infrastrukturu u Jermeniji i nepriznatoj Republici Arcah. Poginuo je 21 civil, 82 je ranjeno, oštećeno je 2.104 zgrade i objekta“, navodi se na Fejsbuk stranici Jermenskog informacionog centra.

17:03 05.10.2020

Portparol predsednika nepriznatog Nagorno-Karabaha Vagram Pogosjan je izjavio da je vojska povukla svoje jedinice sa više tačaka duž linije razdvajanja.

„Vojska je, iz taktičkih razloga, povukla svoje snage kako bi izbegla nepotrebne žrtve i nanela veće gubitke neprijatelju“, napisao je on na svom Fejsbuk profilu.

Prema rečima Pogosjana, vojska Nagorno-Karabaha je postigla svoj cilj.

U međuvremenu, Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je saopštilo da su azerbejdžanske snage uništile četiri raketna sistema  „Grad“ jermenskih oružanih snaga.

16:57 05.10.2020
14:36 05.10.2020

Istovremeno, on je ocenio da je neophodno da Turska bude uključena u proces rešavanja ove krize.

12:50 05.10.2020

„Jermenske oružane snage otvorile su vatru na centralnu pijacu grada. Kakav vojni značaj može da ima pijaca? Taj neselektivni raketni udar može da bude izveden s jedinom svrhom, a to je da se izazovu masovne žrtve među civilnim stanovništvom. Državni terorizam Jermenije protiv mirnih Azerbejdžanaca se nastavlja“, rekao je on na Tviteru i objavio video-snimak štete nanete objektima u gradu.



Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je danas i u nedelju izvestilo o paljbi jedinica jermenske vojske na pomenuti grad, koji se nalazi van zone borbenih dejstava, izvedenoj sa teritorije Jermenije. Kako je navelo ministarstvo, ima mrtvih i ranjenih.

11:37 05.10.2020

„U Siriju su u nedelju isporučena tela 53 plaćenika, te je ukupan broj ubijenih sirijskih plaćenika 93“, rekao je jedan od sagovornike agencije.

Pored toga, prema njegovim podacima, prošlog vikenda je treća partija sirijskih plaćenika krenula u zonu sukoba u Karabahu. „Poslato je 430 osoba“, rekao je izvor.

Drugi izvor u sirijskoj opoziciji je ranije rekao da se prema stanju od 1. oktobra u Karabahu nalazilo 322 opremljena plaćenika iz Sirije.

S tim u vezi, francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je ranije da Francuska raspolaže informacijama da su se sirijski militanti uputili u Nagorno-Karabah kako bi učestvovali borbenim dejstvima. Istovremeno, jermenski premijer Nikol Pašinjan optužio je Tursku da je obučila i prebacila hiljade plaćenika u Nagorno-Karabah iz regiona koje je okupirala u severnoj Siriji.

Šefovi diplomatija Rusije i Turske, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu razgovarali su ranije telefonom o eskalaciji situacije u Nagorno-Karabahu i istakli da je nedopustivo uvlačenje militanata iz drugih regiona u sukob. Azerbejdžan je odbacio te tvrdnje rekavši da su lažne informacije o tome da Baku angažuje plaćenike u sukobu u Nagorno-Karabahu, između ostalog i turske.

11:01 05.10.2020

Kako se pretpostavlja, granate su pale nedaleko od centra Stepanakerta.

10:11 05.10.2020

Pored turskih raketnih sistema u granatiranju Stepanakerta koriste se i sistemi „Smerč“ i „Polonez“, dodao je on.

08:55 05.10.2020

Kako bi dokazao svoje tvrdnje, zvanični Baku je objavio video snimak lansiranja jermenskih raketa.

Jermenija, međutim odbacuje tu informaciju kao netačnu.

08:47 05.10.2020

Istovremeno, portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan saopštila je da oružane snage Azerbejdžana ispaljuju rakete na prestonicu nepriznate republike Nagorno-Karabah.

„Trenutno neprijatelj izvodi raketni napad na Stepanakert“, napisao je Stepanjan na Fejsbuku.

07:53 05.10.2020

Na snimku se vide napadi na Stepanakert, pre toga čuje se zvuk vazdušne sirene, a nešto kasnije prikazane su posledice granatiranja: oštećeni civilni automobili, uništene kuće i udubljenja od granata.

Podsetimo, reporter agencije „RIA Novosti“ iz prestonice samoproglašene republike Nagorno-Karabah preneo je u nedelju ujutru da je serija eksplozija odjeknula u centru Stepanakerta. Ombudsman Artak Beglarjan saopštio je u nedelju da je četvoro civila poginulo, a 10 ranjeno u Stepanakertu i Šuši kao posledica neprijateljske vatre. Prema njegovim rečima, to možda nije konačan broj.

Stanovništvo je u nedelju odlazilo u skloništa, isključivana je struja i telefonske linije su bile u prekidu. Kasnije tokom dana, zamenik premijera Jermenije Tigran Avinjan izjavio je da je Stepanakert ponovo izložen raketiranju.

07:49 05.10.2020

Za sada nije precizirano u kom obimu i u kom pravcu će ofanziva biti sprovedena.

07:42 05.10.2020

Kako navodi, novinari su se prebacili taksijima i autobusima do grada Gorisa, koji se nalazi na samoj granici sa Jermenijom, gde vlasti nameravaju da osposobe novi pres centar.

Automobil ranjenih novinara u sukobu u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Ruski novinari pod paljbom u Karabahu, jedan lakše povređen

Reporter dodaje da su u Stepanakeretu ostale samo ekipe snimatelja i fotografa, kao i da među njima ima najviše Rusa, Francuza, Španaca i Estonaca.

07:38 05.10.2020

„Srdačno pozvdravljam sve naše oficire i vojnike koji su aktivno učestvovali u oslobađanju ovog regiona i drugih okupiranih teritorija. Kao rezultat heroizma uspeli smo da povratimo našu zemlju“, rekao je.

Alijev je takođe rekao i da Azerbejdžan već nedelju dana vodi borbe kako bi povratio teritorijalni integritet svoje zemlje

„Azerbejdžan će uspostaviti kontrolu nad svim gradovima, obnoviće sve uništene džamije od strane Jermena. U taj region će se vratiti život“, dodao je.

„Stavićemo tačku na pokušaje Jermena da promene naše istorijske nazive, da lažiraju istoriju i da obrišu kulturno nasleže azerbejdžanskog naroda. Mi se borimo na našoj zemlji“, istakao je Alijev.

07:29 05.10.2020

Kako navodi, a sada niju poznate tačne lokacije gde su granate pale i da li u napadu ima stradalih, međutim narod Stepanakerta spustio se u podrume i u skloništa.

Kaže i da je u glavnom gradu ove nepriznate republike gusta magla od jutros zbog koje je poprilično teško koordinisati napade budući da su mete izuzetno teško uočljive.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala