Alijev: Pozicija Rusije oko Nagorno-Karabaha odgovorna, uloga Turske će nadalje biti važna

© Press-služba prezidenta Azerbaйdžana / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Azerbejdžana: Provokacija Jermenije, odgovorićemo
Predsednik Azerbejdžana: Provokacija Jermenije, odgovorićemo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odnosi Bakua i Moskve su na visokom nivou a pozicija Rusije prema aktuelnoj situaciji u Nagorno-Karabahu je odgovorna, kaže predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

„U ovom momentu saradnja s Rusijom u brojnim oblastima je na veoma visokom nivou. Odnosimo se jedni prema drugima kao prema strateškom partneru, što je potkrepljeno i potpisanim dokumentima. U konkretnom slučaju Rusija se ponaša kao velika i odgovorna zemlja. Iz Rusije stižu pozitivna saopštenja i uzdržane izjave“, rekao je Alijev u intervjuu za tursku TV „Aber“.

Jermenija, prema njegovim rečima, nastoji da uvuče Rusiju u konflikt.

„Jermenija otvara vatru na lokacije u Azerbejdžanu sa svoje teritorije. Da bismo mi, kao odgovor, otvorili vatru na teritoriju Jermenije i da bi Jermenija zatražila pomoć ODKB, konkretno od Rusije“, kaže azerbejdžanski predsednik.

On je rekao i da su izjave predsednika Francuske Emanuela Makrona o deeskalaciji sukoba u Nagorno-Karabahu neprihvatljive i da Pariz „sebe udaljava“ od procesa normalizacije situacije.

Francuska je, uz Rusiju i Ameriku, koopredsedavajuća Minske grupe OEBS koja se bavi pitanjem normalizacije situacije u Nagorno-Karabahu.

„Tokom čitavog procesa nismo pravili razlike među kopredsedavajućim. Više puta sam u svojim zvaničnim obraćanjima rekao da imamo veze sa svakom od zemalja. Prirodno, nivo tih veza se razlikuje ali ne pravimo razliku među njima. I do najnovijih događaja sve te zemlje su imale isti stav, bile su neutralne“, rekao je on.

Međutim, „čitav niz Makronovih izjava u vezi sa Azerbejdžanom i Turskom i sukobom u Nagorno-Karabahu je neprihvatljiv“, ističe Alijev.

„Francuska kao da sama sebe udaljava od Minske grupe OEBS“, kaže on.

Kada je reč o posrednicima, Alijev kaže da za prekid vatre moraju  da postoje garancije o „povlačenju jermenske vojske“ sa te teritorije.

„Da bi došlo do prekida vatre kopredsednici Minske grupe OEBS moraju dati garancije o povlačenju jermenske vojske sa okupiranih teritorija“, naveo je predsednik Azerbejdžana.

Kako je rekao, Turska mora da učestvuje u procesu normalizacije.

„Turska je važan igrač u regionu, sused je Azerbejdžana, sused Jermenije. U daljem mirovnom procesu, a do toga će doći, uloga Turske, prema mom mišljenju, biće veoma važna“, zaključio je Alijev.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala