Ukrajina predstavila novi plan za rešavanje konflikta u Donbasu

© Sputnik / Andreй Stenin / Uđi u bazu fotografijaUstanici u Donbasu
Ustanici u Donbasu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef kabineta predsednika Ukrajine Andrej Jermak izjavio je da je Kijev predstavio novi plan mirnog rešavanja situacije u Donbasu.
„Danas je na stolu ukrajinski plan za mirno rešavanje. Taj plan na kraju sadrži ono što ukrajinski narod čeka, kao i, nadam se, sve napredne zemlje, naši partneri, kolege, a pre svega - ono što čekaju stanovnici Donbasa, naši vojnici i njihove porodice“, rekao je on za TV kanal „Ukrajina 24“.

Prema njegovim rečima, završna faza plana biće održavanje lokalnih izbora zasnovanih na zakonima Ukrajine i Kopenhagenske konvencije. Dodao je da će insistirati na tome da se pregovori Trilateralne kontakt grupe održavaju svake nedelje, a ne jednom u dve sedmice.

„Smatram da ljudi koji tamo rade treba svaki put da pružaju konkretne rezultate“, rekao je šef predsednikovog kabineta.

Ranije je stalni predstavnik Rusije pri kontaktnoj grupi za rešavanje ukrajinskog sukoba Boris Grizlov rekao da izjave ukrajinskih vlasti o planovima da povrate Donbas prema sopstvenim uslovima govore o tome da je Ukrajina faktički prestala sa implementacijom Minskog sporazuma.

Lokalni izbori u Ukrajini zakazani su za 25. oktobar, ali oni neće biti održani na teritoriji Donjecke i Luganske oblasti koje nisu pod kontrolom Kijeva. Kao uslovi za održavanje izbora u ovim oblastima navode se preliminarna predaja kontrole Ukrajini nad delom granice sa Rusijom, povlačenje svih „ilegalnih oružanih formacija“ i tehnike, uspostavljanje „ustavnog sistema, zakona i reda“ u regionu u skladu sa važećim zakonima Ukrajine. Ovi uslovi su u suprotnosti sa odredbama Minskih sporazuma, koji podrazumevaju da Ukrajina dobije kontrolu nad granicom tek nakon što u regionu budu održani lokalni izbori i kada Donbas dobije poseban zakonski konsolidovan status.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala