Rotšildi tuže grad Beč zbog milionskog nasleđa

CC0 / Wikipedia/Peter Gugerell / Zamak Marija Terezija šlosl u Beču koji potražuje porodica Rotšild
Zamak Marija Terezija šlosl u Beču koji potražuje porodica Rotšild - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naslednici porodice Rotšild iz Austrije podneli su tužbu protiv grada Beča, tvrdeći da im je daju dokumenta potrebna za restituciju nasleđa vrednog čak 110 miliona evra.

Radi se o nasleđu Alberta fon Rotšilda, koji je početkom 20. veka napravio humanitarnu fondaciju za pomoć psihijatrijama. Nacisti su oduzeli Rotšildima tu fondaciju 1938. godine, a naslednici tvrde da su bečke vlasti uzurpirale imovinu fondacije koja je postala deo zdravstvenog sistema Beča.

Džefri Hoget, jedan od naslednika, pokrenuo je pravnu bitku protiv Beča optužujući čelnike glavnog grada austrije da „produžavaju trajanje nacističkih zakona“, piše Fajnenšel tajms.

Sedište fondacije bilo je u zamku Terezijenšlosel, gde je i jedan od vodećih svetskih centara za borbu protiv neuroloških bolesti.

Rotšildovi naslednici optužuju bečku administraciju i da je nelegalno preuzela upravni odbor i prodala određeni udeo u fondaciji, kao i deo imovine, i to ispod tržišne cene.

Naslednici traže da porodica Rotšild ponovo ima većinski udeo u upravljanju fondacijom.

Takođe, navode da bečke vlasti opstruiraju otvaranje dokumentacije koja je ključni dokaz za njihove zahteve.

Gradski pravobranilac Beča Haner Jarolim tvrdi da zahtev naslednika Rotšilda nije osnovan, budući da se radi o odlukama donetim pre više decenija.

Naslednici navode da ne žele finansijsku korist, već da su tužbu podneli u znak sećanja na svoje pretke.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala