Mrak, albanska vika i repetiranje pištolja: Posle napada na srpsku decu na Kosovu, selom vlada strah

© AP Photo / Bojan SlavkovicPolicija tzv. Kosova
Policija tzv. Kosova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sedeli su iza škole, gde uglavnom sede, jer nemaju gde da se okupljaju. Došla su dva momka, jedan je krenuo da dobacuje, da viče na albanskom. Drugi je prišao, izvadio pištolj i repetirao ga. Nije pucao. Kada su deca počela da trče, da beže, pucao je. Na dvadesetak metara od škole, na glavnom putu, pronađene su i čaure.

Ovako o napadu na srpsku decu u selu Donja Brnjica na Kosovu i Metohiji, govori za Sputnjik otac jednog od napadnutih dečaka. Njegov sin je, prenosi nam, uplašen i zbunjen, jako mu je teško da prepričava jezive momente i da objasni šta se dogodilo.

Napad na srpsku decu se odigrao u mraku

Napad se odigrao u mraku. Javne rasvete u glavnoj ulici u Donjoj Brnjici nema već šest meseci.

© Foto : Sputnjiku ustupio Dejan MiladinovićŠkolsko dvoriše je jedino mesto okupljanja srpske dece, jer selo nema druge sadržaje.
Mrak, albanska vika i repetiranje pištolja: Posle napada na srpsku decu na Kosovu, selom vlada strah - Sputnik Srbija
Školsko dvoriše je jedino mesto okupljanja srpske dece, jer selo nema druge sadržaje.

"Deca ničim nisu isprovocirala napadače i to je jedino sigurno. A ovo nije prvi put da grupe Albanaca provociraju. U okolinu škole dolaze nepoznati ljudi, kreću se i po selu. Primetili su gde se srpska deca okupljaju i dolaze čisto da provociraju. Njih ne interesuje da dođu da se igraju s njima, ovo je čista provokacija", priča nam zabrinuti otac, strah mu se čuje u glasu.

Zbog incidenta od subote uveče, meštani su inicirali sastanak sa predsednikom opštine Gračanica Srđanom Popovićem. Bili su prisutni i predstavnici Kfor-a i komandir stanice Kosovske policije, od koga su dobili obećanje da će mladići koji su pucali na srpsku decu biti identifikovani i uhapšeni.

"Komandir je rekao da će i kamen da prevrne kako bi počinioci pronašli. On to garantuje, ima i snimak i kaže da će fornezičari to da odrade. Trebalo bi da se pojačaju i patrole, jer je školski poligon jedino mesto na koje deca mogu da izađu, mi nemamo kafiće. Zato smo zahtevali od KPS-a da policajci budu prisutni od 17 do 21 sat, tu gde se deca okuljaju i naravno, dok traje nastava u školi", kaže za Sputnjik meštanin Dejan Miladinović.

On je izuzetno zabrinut, ima troje dece, svi izlaze na mesto napada, ali nas uverava da ih neće sprečavati da dolaze na školski poligon, jer „ne može decu da zaključa u kuću, bez obzira na okolnosti“.

Srpsko selo okruženo Albancima

Donja Brnjica je jedino srpsko selo na putu od Merdara ka Prštini. Pre rata bilo je čisto srpsko, danas je naseljeno i Albancima, a ovde je ostalo da živi svega 600 Srba. Administrativno, selo u kome se živi od poljoprivrede, jer posla nema, pripada opštini Priština i to je dodatni problem, kaže Miladinović.

"Sve su okolo albanska sela, ali nismo poslednjih godina imali većih poteškoća. Bilo je od 1999. godine ubijanja i kidnapovanja, bilo je mnogo krađa krupne stoke, poljoprivrednih mašina, obijanja kuća, bilo je toga svega, ali nikada se nije desio ovakav incident, da neko puca na srpsku decu", kaže Miladinović.

© Foto : Sputnjiku ustupio Dejan MiladinovićSelo Donja Brnjica na Kosovu i Metohiji
Mrak, albanska vika i repetiranje pištolja: Posle napada na srpsku decu na Kosovu, selom vlada strah - Sputnik Srbija
Selo Donja Brnjica na Kosovu i Metohiji

On i roditelji dece koja su preživela traumu u dvorištu Osnovne škole "Dimitrije Prica" najviše se plaše da je reč o napadu koji je neko naredio, organizovao u cilju zastrašivanja, odnosno proterivanja preostalih Srba iz ovog mesta.

"Evo, već 21 godinu kako-tako uspevamo da opstanemo, međutim, svakim danom nas je sve manje i manje. Ljudi odlaze upravo zbog ovakvih stvari. Nema slobode, ni u svom dvorištu nisi više bezbedan, dolaze razni, prolaze, ti nikome ne možeš da zabraniš da tuda prođe. Ne znam kako će da bude u narednom periodu, to samo Bog dragi zna", završava nam priču otac napadnutog dečaka.

Na zahtev meštana Kosovska policija od ponedeljka će obezbeđivati školu i igralište u selu Donja Brnjica podno Gazimestana.

© Foto : Sputnjiku ustupio Dejan MiladinovićDan nakon napada na srpsku decu košarkaško igralište pored škole je pusto.
Mrak, albanska vika i repetiranje pištolja: Posle napada na srpsku decu na Kosovu, selom vlada strah - Sputnik Srbija
Dan nakon napada na srpsku decu košarkaško igralište pored škole je pusto.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala