Merkelova podržala zajedničku izjavu Putina, Makrona i Trampa o Karabahu

© Markus SchreiberNemačka kancelarka Angela Merkel
Nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je telefonom sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom i tom prilikom u potpunosti podržala zajedničku izjavu kopredsedavajućih Minskom grupom OEBS-a (Rusije, SAD i Francuske) datu 1. oktobra, saopštila je predstavnica nemačke vlade Ulrike Demer.

Merkelova je sa Pašinjanom razgovarala o eskalaciji sukoba u Nagorno-Karabahu i izrazila zabrinutost zbog aktuelnih sukoba i povećanja broja žrtava. Naglasila je da strane moraju momentalno da prekinu borbena dejstva i obnove pregovore.

„Žalimo poginule i izražavamo saučešće porodicama ubijenih i ranjenih. Pozivamo na momentalni prekid borbenih dejstava između oružanih snaga uključenih strana. Takođe pozivamo lidere Jermenije i Azerbejdžana da odmah preuzmu na sebe obaveze da dobrosavesno i bez postavljanja preduslova obnove pregovore o regulisanju uz saradnju kopredsedavajućih Minskom grupom OEBS-a“, navedeno je u saopštenju.

Pored toga, Merkelova se takođe založila za usaglašavanje humanitarne pauze između sukobljenih strana radi uklanjanja tela poginulih vojnika iz zone borbenih dejstava. Taj predlog su ranije izneli kopredsedavajući Minskom grupom OEBS-a.

Reporter agencije „RIA Novosti“ iz prestonice samoproglašene republike Nagorno-Karabah preneo je u nedelju ujutru da je serija eksplozija odjeknula u centru Stepanakerta. Jermenska strana saopštila je rano jutros da su borbe nastavljene i tokom noći, doduše nešto slabijeg intenziteta nego obično.

Podsetimo, predsednici Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske usvojili su ranije izjavu o situaciji u Nagorno-Karabahu. Vladimir Putin, Emanuel Makron i Donald Tramp pozvali su na hitno okončanje borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Predsednici su pozvali Azerbejdžan i Jermeniju da bez preduslova obnove pregovore o Nagorno-Karabahu.

Pratite sve o dešavanjima u Nagorno-Karabahu u našoj rubrici iz minuta u minut.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala