Lek protiv korone u januaru: Francuski naučnici tvrde da su našli molekul koji ubija virus

© Press-služba AFK "Sistema" / Uđi u bazu fotografijaProizvodnja vakcine protiv korone u farmaceutskoj kompaniji "Binnofarm"
Proizvodnja vakcine protiv korone u farmaceutskoj kompaniji Binnofarm - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuski naučnici iz Instituta „Paster“ u Lilu tvrde da bi lek protiv korone mogao da bude dostupan već u januaru. Oni navode da su otkrili molekul koji veoma efikasno ubija virus.

Radi se o leku koji već postoji, jeftin je i molekul koji sadrži ubija virus korona već u 30 puta manjoj koncentraciji nego onoj koja je u medikamentu, tvrde francuski naučnici, ali ne žele da otkriju o kom se leku i molekulu radi, piše „Frans 24“

Kako je naveo direktor Instituta Gzavije Nastif, taj molekul je otkriven tokom ispitivanja oko 2.000 molekula i kako oni utiču na virus korona.

Proizvodnja leka protiv virusa korona  za lečenje kovida 19 - Sputnik Srbija
U Rusiji patentiran lek protiv virusa korona

Budući da se radi o ispitivanju zasnovanom na već postojećim otkrićima, to bi znatno skratilo put do mogućeg tretmana.

„Kontaktirali smo s proizvođačem leka da bismo im skrenuli pažnju na naše otkriće. Veoma su otvoreni za saradnju. Mislim da će uraditi sve što mogu da bi stavili na raspolaganje ovaj lek“, kaže Nastif.

Prema nalazima Francuza, lek je efikasan i kod dece i odraslih, isproban je u laboratorijskim uslovima, a sada bi trebalo da počne kliničko testiranje. Kako je rekao Beona Depre, naučni direktor Instituta, već su završena laboratorijska ispitivanja koja su pokazala da lek ima „značajnu snagu protiv virusa“

Naučnici tvrde da supstanca uspešno ubija virus, a kada se primi u kasnijim fazama infekcije, znatno smanjuje prenosivost na druge ljude i sprečava teška zapaljenja kod obolelih..

Kako kaže Gzavije Nastif, radi se o leku koji je već dobro poznat, koristi se godinama, nema značajne propratne efekte i lako se podnosi.

„Molekul u njemu blokira replikaciju virusa u ljudskim ćelijama, uključujući i ćelije pluća“, kaže Nastif.
Raznovrsne tablete - Sputnik Srbija
Proizvođač otkriva kako je nastao lek koji spasava pluća posle korone

Objašnjava da se lek uzima oralno i da bi mogao da spreči razvoj teškog toka bolesti kod onih koji su zaraženi, ali i da spreči zaražavanje kod ljudi koji su došli u kontakt sa virusom, te da asimptomatski nosioci šire virus.

Međutim, naučnici ističu da će i pored ovog leka biti neophodna i vakcina, koja sprečava da do zaraze uopšte dođe.

Posle obelodanjivanja ovog nalaza francuskih naučnika, javili su se i skeptici, koji su ukazali na slučaj hidroksihlorokina. Za taj antimalarijski lek takođe su se pojavile informacije kako je uspešan protiv kovida-19, a izneo ih je profesor Didije Rault iz Marseja. Međutim, drugi naučnici su kasnije osporili njegovu efikasnost i on je predmet velikih kontroverzi ne samo u naučnom svetu.

Naučnici iz Lila, međutim, tvrde da se radi o potpuno drugom leku, te da „hidroksihlorokin nije bio pogodan za kompleksne slučajeve“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala