Knežević: Ne možemo da prihvatimo da Srbi u Crnoj Gori ne pokrivaju bezbednosni resor

© Sputnik / screenshotMilan Knežević
Milan Knežević - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedan od lidera Demokratskog fronta u Crnoj Gori Milan Knežević kaže da će Crna Gora dobiti vladu sastavljenu po izbornoj volji građana od 30. avgusta i da ne može da prihvati da Srbi u Crnoj Gori ne mogu da pokrivaju bezbednosni resor.

"Mislim da nema razloga za zabrinutost da će se (Milo) Đukanović vratiti", kazao je Knežević gostujući na televiziji Prva.

Na pitanje da li ima istine u pisanju pojedinih medija da je Demokratski front spreman da podrži manjinsku vladu, Knežević je rekao da je "to brutalna neistina".

"Demokratski front bi na taj način izigrao poverenje 135 hiljada građana koji su nas glasali. Mi bismo time odustali od naših programskih i ideoloških principa za koje smo se zalagali za vreme izborne kampanje i prihvatili bi da Srbi ne mogu da uđu u vladu... Opet bi se našli u vremenu Demokratske partije socijalista i onoj stigmatizaciji Srba", kazao je Knežević.

To su spekulacije, mi ih odbacujemo, poručio je on.

Zakon o slobodi veroispovesti nas je probudio kao narod

Knežević je kazao da je verovatno cilj tih spekulacija da izvrše pritisak na Demokratski front i njihovu nameru da insistiraju na suspenziji Zakona o slobodi veroispovesti.

On je kazao da je stavljanje tog zakona van snage uslov Srpske pravoslavne crkve, Mitropolije Crnogorko-primorske i ostalih eparhija u Crnoj Gori.

"Svaki pokušaj da se priča oko zakona o slobodi veroispovesti izmesti u neko buduće vreme, neki futur prvi ili drugi, predstavlja izigravanje izborne volje građana", poručio je Knežević.

Taj zakon nas je probudio kao narod, dodao je on.

"Za sada imamo da je partija Dritana Abazovića protiv suspenzije zakona o slobodi veroispovesti, a svi ovi ostali politički subjekti su spremni da učestvuju u izglasavanju suspenzije tog zakona", kazao je Knežević.

Bez "eliminatorskih uslova"

Istakao je da u Beograd nije došao po instrukcije, već da su u pitanju privatni razlozi posete glavnom gradu Srbije.

Prema njegovim rečima, u Crnoj Gori teku rokovi i neophodno je da Milo Đukanović formalno dodeli mandat Zdravku Krivokapiću kako bi mogao da započne konsultacije.

Govoreći o kadrovskim rešenjima i ministarskim pozicijama, Knežević podseća da su jasno saopštili da neće dozvoliti nikakve "eliminatorske uslove" za bilo kakva personalna rešenja.

"Niko od nas ne insistira na ministarskoj funkciji. Mi nismo razgovarali o resorima, ali nikako ne možemo da prihvatimo da Srbi u Crnoj Gori ne mogu da pokrivaju resore Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane, Ministarstva pravde, Agenciju za nacionalnu bezbednost, Ministarstva spoljnih poslova, Vojno obaveštajnu agenciju i sve ono što podrazumeva bezbedonosni resor, jer je neko uplašen za državne interese Crne Gore ako Srbi budu u tim resorima", kazao je Knežević.

Crna Gora će biti okrenuta Srbiji

Upitan o Đukanovićevim izjavama o stvaranju srpskog sveta na relaciji Banjaluka-Podogorica-Beograd, Knežević kaže da je reč o "paranoji odlazećeg diktatora".

"To je čovek koji ne može da se pomiri sa stvarnošću. Taj narativ o velikoj srpskoj hegemoniji i optuživanje Aleksandra Vučića da je učestvovao u ovoj izbornoj kampanji i doprineo pobedi Demokratskog fronta - predstavlja klasičan narativ koji je on zastupao i za vreme kampanje", dodao je Knežević.

Govoreći o odnosima Srbije i Crne Gore, rekao je da će taj odnos biti njihov spoljnopolitički prioritet.

"Crna Gora će biti okrenuta ka Srbiji koja će izaći na nogama iz ove krize", kazao je Knežević i poručio da je Srbija bratska zemlja, preneo je B92.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala