Stari Prizren se vratio u Svete arhangele /video/

© Foto : Sputnjiku ustupio Živojin RakočevićPublika je uživala u notama Internacionalnog ansambla „Medimus“, a gosti večeri bili su Hor i orkestar Prizrenske bogoslovije.
Publika je uživala u notama Internacionalnog ansambla „Medimus“, a gosti večeri bili su Hor i orkestar Prizrenske bogoslovije. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Manastir Svetih arhangela kod Prizrena večeras je bio mesto spajanja autentičnog, starog Prizrena, umetnika i publike. U okviru Festivala srednjovekovne i renesansne muzike „Medimus“ u njemu je nastupio istoimeni Internacionalni ansambl, ali i đaci Prizrenske bogoslovije.

Peti međunarodni festival srednjovekovne muzike organizovali su Dom kulture „Gračanica“, Društvo prijatelja Manastira Svetih arhangela i Fondacija Sveti arhangeli.

Srbi Prizrenci su imali potrebu da ožive i probude svoj grad. Želimo da ovaj prostor udahne staru ili ranu muziku u novom izvođenju. Muzičari, novinari i gosti smešteni su u konaku Svetih arhangela, tu žive po manastirskim pravilima, tu se vide zajednica, osmesi i radost“, kaže za Sputnjik dr Aleksandra Novakov ispred organizacije festivala.

Sinoć su nastupili „Braća Teofilovići“ i dramska umetnica Marija Bergam, dok je večeras publika uživala u notama Internacionalnog ansambla „Medimus“. Gosti večeri bili su hor i orkestar Prizrenske bogoslovije.

Ovaj muzički događaj prati izložba sa Kolonije „Jesen u Prizrenu“, koja svake godine u Svetim arhangelima okuplja deset akademskih slikara iz zemlje i regiona.

Festival se ove godine održava u porti manastira, jer poluzatvoreni prostor Atrijuma Hrama Svetog spasa u Prizrenu, gde je festival održavan u protekle četiri godine, zbog epidemioloških mera nije pogodan za izvođenje programa.

Proteklih godina na Festivalu na Kosovu i Metohiji su učestvovali Edin Karamazov, Divna Ljubojević, Slobodan Trkulja, ansambl „Muzika profana“ iz Mađarske, ansambl „Renesans“, ansambl „Minstrel“ iz Dubrovnika.

Festival je dobitnik nagrade „Muzika klasika“ za 2018. godinu, u kategoriji najbolji festival od regionalnog značaja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala