Stari savski most u Beogradu seli se na Palilulu

Pratite nas
Rastavljanje Starog savskog mosta koje je bilo predviđeno za ovu godinu odloženo je za narednu 2021. ali je njegova budućnost, uprkos mnogobrojnim polemikama i dvostrukom izjašnjavanju građana, i dalje – neizvesna.

Iako je bilo skoro gotova stvar da će biti premešten na suvo, u Park Ušće, te da će se u sklopu njega nalaziti kafići i restorani, prema najnovijim informacijama on će nakon rastavljanja biti demontiran i privremeno postavljen na jednoj parceli na opštini Palilula. Tamo će ostati dok se ne sazna njegova konačna sudbina.

„Radovi na demontiranju će verovatno krenuti sledeće godine, dok će se uporedo raditi i novi most na njegovom mestu. Stari most će biti isečen na tri dela, transportovan brodom do svoje privremene lokacije, kako bi kasnije mogao ponovo da se koristi“, rekao je za Blic glavni gradski urbanista, Marko Stojčić.

Prilikom prošlogodišnjeg izjašnjavanja građana postojale su dve opcije: pobednička po kojoj bi most trebalo da se nađe u Parku Ušće i druga, da bude premešten između Ade Ciganlije i novobeogradskih blokova.

Kako je druga opcija dobila manje glasova, odlučeno je da na toj lokaciji bude izgrađen novi pešačko-biciklistički most koji bi trebalo da poveže Blok 70 i Adu Ciganliju, čiji su nacrti već predočeni javnosti.

Stojčić je potvrdio da će Novi savski most imati po dve trake u svakom smeru, sa tramvajskom bašticom u sredini i stazom sa bicikliste.

„To će biti jedan novi most koji bi trebalo da počne da se gradi sledeće godine, ne znamo tačno kada jer je korona virus sve dosta usporio“, naveo je Stojčić.

Ne zna se tačno ni kada će novi most biti završen, ali se očekuje da će to biti u 2022. godini.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala