Putin čestitao Dan jedinstva državnom vrhu Nemačke

© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaBrandenburška kapija u Berlinu
Brandenburška kapija u Berlinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je rukovodstvu Nemačke Dan nemačkog jedinstva, ističući da je ujedinjenje ove zemlje predstavljalo važan događaj u istoriji Evrope, saopštila pres-služba Kremlja.

Putin je čestitku uputio predsedniku Nemačke Franku-Valteru Štajnmajeru i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

„Predsednik Rusije naglasio je da je ujedinjenje Nemačke, koje se dogodilo pre tri decenije, bilo veoma važan događaj u evropskoj istoriji. Vladimir Putin takođe je potvrdio postojanu spremnost Rusije za dijalog i saradnju sa nemačkim partnerima o aktuelnim bilateralnim i međunarodnim pitanjima“, navodi se u saopštenju.

Nemačka ovog 3. oktobra obeležava 30. Dan nemačkog jedinstva. U ponoć 3. oktobra 1990. godine državne institucije Nemačke Demokratske Republike (DDR) prestale su sa radom, vojska i mornarica su rasformirane, a zemlja je prestala da postoji – prema dogovoru o ujedinjenju Nemačke od 31. avgusta 1990. teritorija bivše socijalističke republike uključena je u sastav Savezne Republike Nemačke. U sastav nove zemlje ušle su države: Brandenburg, Meklenburg-Zapadna Pomeranija, Saksonija, Saksonija-Anhalt i Tiringija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala