Predsednik Azerbejdžana: Sukob u Karabahu mora biti rešen sada

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaRaketa ispaljena iz sistema "Smerč" u Nagorno-Karabahu
Raketa ispaljena iz sistema Smerč u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da sukob u Karabahu mora biti rešen sada, jer Baku ne može da čeka još 30 godina.
„Nemamo vremena da čekamo još 30 godina. Sukob se mora rešiti sada“, rekao je Alijev u intervjuu za televiziju „Al Džazira“.

On je dodao da ima obaveštajne podatke da se militanti sa Bliskog istoka dovlače u borbe u Karabahu na strani jermenskih oružanih snaga.

„Oni (jermenska strana) angažuju ljude sa Bliskog istoka, imamo dokaze, oni nisu samo jermenskog porekla. Inače, nema nikakve veze da li su jermenskog porekla ili ne. Ako neko kao plaćenik dođe da se bori, time se treba pozabaviti na međunarodnom nivou... Već imamo neke obaveštajne podatke, uključujući video-zapise na internetu. Ljudi sa Bliskog istoka sede sa jermenskim vojnicima, u uniformi Oružanih snaga Jermenije, imaju zastavu Jermenije, razgovaraju sa njima. Oni treba da odgovaraju za ovo“, naglasio je Alijev.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala