Nemački diplomata: Bez SSSR i Gorbačova ne bi bilo ni ujedinjene Nemačke

© Sputnik / Юriй Abramočkin / Uđi u bazu fotografijaCrvena armija odlazi iz Istočne Nemačke
Crvena armija odlazi iz Istočne Nemačke - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bez Sovjetskog Saveza i sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova ne bi bilo ni ujedinjenja Nemačke, a činjenica da su u Kremlju podržali taj proces na kraju je doveo do političke pobede, jer su Rusi dobili pouzdanog partnera u Evropi, rekao je nemački diplomata, bivši ambasador Nemačke u Rusiji Ernst Jorg fon Študnic.
„Nemački kancelar Helmut Kol sve vreme je govorio da ključ za nemačko ujedinjenje leži u Moskvi. S tim u vezi, SSSR je na čelu sa tadašnjim generalnim sekretarom Centralnog komiteta Komunističke partije SSSR Mihailom Gorbačovom odigrao veoma važnu ulogu. Bez njihovog učešća bilo bi nemoguće realizovati ujedinjenje Nemačke. Sa druge strane, bilo bi nemoguće da kancelar Kol na pregovorima u Moskvi postigne rešenje bez podrške američkog predsednika Džordža Buša starijeg“, rekao je nemački diplomata.

On je dodao da „u objektivnim interesima sovjetske vlade u vreme Gorbačova bilo je da se postigne smanjenje međunarodne napetosti u Evropi, a to je za Moskvu značilo ujedinjenje Nemačke“.

Učešće u tom procesu je donelo SSSR-u, a zatim Rusiji, pouzdanog partnera – ujedinjenu Nemačku u Evropi, što je bila velika politička pobeda, istakao je Fon Študnic.

„Sada partner SSSR-a nije bila slaba Istočna Nemačka, partner je postala ujedinjena Nemačka. Zato ne treba govoriti da su Istočnu Nemačku dali previše 'jeftino'. To je bila politička odluka o sticanju snažnog partnera i bila je pobednička“, dodaje diplomata.

On je naglasio da bez saglasnosti i saradnje saveznika – Amerikanaca, Britanaca, Francuza i SSSR, ne bi došlo do nemačkog ujedinjenja.

Podrška SSSR u pitanju nemačkog ujedinjenja bila je pomalo neočekivana za zapadnu diplomatiju, međutim ekonomski položaj Istočnog bloka u momentu ujedinjenja bio je loš, a odsustvo finansijske podrške iz Moskve podstaklo je saveznike na zbližavanje sa Zapadom, objašnjava Fon Študnic.

SSSR je ekonomski bio neobično slab i neizlečivo je zaostajao u konkurenciji sa Zapadom. To je dovelo do toga da krajem osamdesetih godina prošlog veka SSSR nije bio u stanju da ekonomski podrži države Varšavskog pakta na onom nivou kako je to decenijama rađeno. I Istočna Nemačka, počevši od kasnih sedamdesetih godina prošlog veka, uz veliko nezadovoljstvo Moskve, sve više je finansijski zavisila od Zapadne Nemačke zbog velikih kredita koje je dobijala. Moskva to nije mogla da spreči, jer više nije bila u stanju da ekonomski podržava Istočnu Nemačku“, zaključuje diplomata.

Nemačka danas 30. put obeležava državni praznik – Dan nemačkog jedinstva.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala