Nagorno-Karabah poziva međunarodnu zajednicu da prizna nezavisnost Republike

© SputnikVojnici karabaške armije na liniji razgraničenja u Nagorno-Karabahu
Vojnici karabaške armije na liniji razgraničenja u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova nepriznatog Nagorno-Karabaha pozvalo je međunarodnu zajednicu da prizna nezavisnost Republike u svetlu pogoršanja situacije u regionu.
„Pozivamo međunarodnu zajednicu da prizna nezavisnost Nagorno-Karabaha kako bi se građanima zemlje obezbedila prava na život i miran razvoj. U trenutnim uslovima međunarodno priznanje Arcaha je jedini efikasan mehanizam za uspostavljanje mira i bezbednosti u regionu“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo spoljnih poslova nepriznatog Nagorno-Karabaha takođe pozdravlja napore lidera zemalja-kopredsedavajućih Minskom grupom OEBS-a i međunarodne zajednice „koji su uglavnom usmereni na hitan prekid oružane agresije Azerbejdžana i deeskalaciju napetosti“.

„Sve zahteve i pozive međunarodne zajednice cinično odbacuje trojni savez Turske, Azerbejdžana i terorističkih organizacija“, navodi se u saopštenju.

Takođe se navodi da je „veliki oružani napad“ Azerbejdžana praćen „ozbiljnim kršenjem međunarodnog humanitarnog prava, kao i zakona i običaja primenjivanih tokom oružanih sukoba“.

Ministarstvo navodi da „azerbejdžansko-turske oružane formacije namerno granatiraju gradove, sela i civilne objekte“, istakavši da „među civilima ima mnogo žrtava“.

Čitajte na Sputnjiku najnovije informacije o sukobu u Nagorno-Karabahu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala