Moskva: Nemačka odbila da Rusiji obezbedi konzularni pristup Navaljnom i posle četiri zahteva

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada MIP Rusije
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke odbilo je da pruži ambasadi Rusije u Berlinu konzularni pristup Alekseju Navaljnom, saopštilo je Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ruska strana podseća da je Generalno tužilaštvo Rusije 24. septembra pripremilo četvrti zahtev o pružanju pravne pomoći u vezi sa Navaljnim koji je predat nemačkoj strani.

„I dalje insistiramo na odgovoru na te zahteve. Nema odgovora na pitanja koje ruska strana postavlja putem političkog dijaloga, kao ni preko diplomatskih kanala. MIP Nemačke je odbilo zahtev ambasada Rusije u Berlinu o pružanju pomoći u obezbeđivanju konzularnog pristupa Navaljnom“, ističe se u saopštenju.

Ruska strana navodi da prilikom analiziranja situacije treba uzimati u obzir i mišljenje nemačkih lekara.

„Nemački lekari koji su doputovali u Rusiju dobili su nesmetan pristup Navaljnom, rezultatima njegovog lečenja u bolnici u Omsku i potpisali su dokumenta o predaji pacijenta pod njihovu profesionalnu negu. Savetujemo onima koji podstiču provokativne kampanje usmerene na satanizaciju Rusije i podrivanje bilateralnih odnosa da se urazume. Mi smo spremni za otvoren, iskren dijalog zasnovan na činjenicama u situaciji sa Navaljnim“, navodi se u komentaru.

Berlinska klinika Šarite u kojoj je hospitalizovan ruski bloger i opozicionar Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Berlin postavio uslov za uvođenje sankcija u vezi sa slučajem Navaljni

Komentarišući saopštenja zvaničnih predstavnika Nemačke o tome da Rusija navodno nije spremna za dijalog sa Berlinom u vezi sa situacijom sa Navaljnim, rusko Ministarstvo navodi da su to otvorene laži.

Ruska strana konstatuje da se u Nemačkoj ne smanjuje „stepen veštački naduvane histerije u kontekstu situacije sa Navaljnim“.

„Primetili smo da su nemački političari najvišeg ranga prilikom iznošenja još jedne porcije izmišljenih i neutemeljenih optužbi na račun naše zemlje spomenuli i paradoksalnu tezu o tome da Rusija navodno nije spremna na dijalog sa Nemačkom u okviru postojećih bilateralnih mehanizama. Takve izjave ne ocenjujemo nikako drugačije, osim kao otvorene laži. S tim u vezi podsećamo da nemačka strana nastavlja da ignoriše predloge o uspostavljanju praktične saradnje u interesima razjašnjavanja okolnosti takozvanog 'trovanja' Navaljnog u okviru pravne pomoći i konsultacija na osnovu odredbi Konvencije o zabrani hemijskog oružja“, navodi se u saopštenju ruske strane.

 Ministarstvo podseća da ni inicijativa šefova poslaničkih „grupa prijateljstva“ u Državnoj dumi Rusije i nemačkom Bundestagu o „konstruktivnoj i nepristrasnoj istrazi“ incidenta nije dobila odgovor.

Pročitajte još:

 

 

 

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala