Modernizovani tenk M-84 pokazao dobre ideje konstruktora /foto/

© Andrija GavrilovicModernizovani tenk M-84 AS1
Modernizovani tenk M-84 AS1 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je danas da je po broju ispravnih tenkova Srbija evropska sila i poručio da tenkovi moraju biti modernizovani i imati odgovarajući broj posada, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

„Po broju ispravnih tenkova Srbija je evropska sila, ali to nije dovoljno. Tenkovi moraju biti modernizovani, da mogu da se nose sa najsavremenijim tenkovima u svojoj klasi i naravno, moramo imati odgovarajući broj posada kako bi svaki od njih bio koristan i upotrebljiv“, izjavio je on pošto je u reonu Vojnog kompleksa „Pasuljanske livade“ prisustvovao konstruktorskim ispitivanjima i gađanju ciljeva iz prototipa usavršenog tenka M-84 AS1.

Prototip je, prema oceni ministra Vulina, pokazao da smo na dobrom putu i da su naši konstruktori dali dobre ideje.

„Mi ćemo ulagati velike napore da svi naši tenkovi, bar najveći broj naših tenkova, bude modernizovan na takvom nivou da može da koristi i odgovarajuću municiju i tehnička rešenja i da bude u stanju da se nosi sa bilo kojim tenkom u našem okruženju. Srbija je tenkovska sila, ali to ne sme da bude samo po broju, već mora da bude i po tehničkim rešenjima i posadi“, naglasio je on.
© Ministarstvo odbrane SrbijeKonstruktorsko ispitivanje i gađanje ciljeva iz prototipa usavršenog tenka M-84 AS1.
Modernizovani tenk M-84 pokazao dobre ideje konstruktora /foto/ - Sputnik Srbija
Konstruktorsko ispitivanje i gađanje ciljeva iz prototipa usavršenog tenka M-84 AS1.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović rekao je da modernizacija tog tenka i borbenog vozila pešadije trenutno predstavljaju dva najbitnija projekta modernizacije borbene tehnike Vojske Srbije za potrebe Kopnene vojske.

„Najveći broj tipova novog i modernizovanog naoružanja, koji se tiče povećanja sposobnosti naših pešadijskih i artiljerijskih jedinica, u smislu razvoja već je završen. Sada se u naoružanje upravo uvode nulte serije, što će reći da se ide u početno opremanje jedinica, čime se završava prva faza zanavljanja naoružanja Vojske Srbije“, rekao je on.

Dodao je da su konstruktorska ispitivanja modernizovanog tenka M-84 AS1 veoma obiman poduhvat koji podrazumeva veliki broj modernizovanih i dodatih podsistema na tenk.

© Andrija GavrilovicOsim komandno-informacionog sistema i odgovarajućih komunikacionih i računarskih sistema, tenk je opremljen i novom daljinski upravljanom borbenom stanicom.
Modernizovani tenk M-84 pokazao dobre ideje konstruktora /foto/ - Sputnik Srbija
Osim komandno-informacionog sistema i odgovarajućih komunikacionih i računarskih sistema, tenk je opremljen i novom daljinski upravljanom borbenom stanicom.

Njihova je namena povećanje nivoa zaštite tenka protiv najsavremenijih tipova protivoklopnog naoružanja, kao i povećanje situacione svesnosti posade i opremljenosti komandira tenka.

„Osim komandno-informacionog sistema i odgovarajućih komunikacionih i računarskih sistema, tenk je opremljen i novom daljinski upravljanom borbenom stanicom, koja mu daje potpuno novi kvalitet u borbi i pruža znatno veći nivo zaštite i borbene efikasnosti“, rekao je on.

Ocenio je i da će će ova modernizacija značajno povećati sposobnosti oklopnih i mehanizovanih jedinica Vojske Srbije.

Dodao je da se paralelno radi na fazi dva, označenoj kao modernizovani tenk M-84 AS2, koja podrazumeva još nekoliko novih podsistema koji će dodatno i značajno unaprediti sposobnosti naših tenkovskih jedinica.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala