Makron pozvao Alijeva na prekid vatre i pregovore o Karabahu

© REUTERS / Official web-site of President of AzerbaijanPredsednik Azerbejdžana Ilham Alijev
Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je telefonom sa svojim azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Alijevom i pozvao ga na obnavljanje režima prekida vatre na liniji dodira u Karabahu i mirovne pregovore.
„Predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao je 2. oktobra predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva. Francuski predsednik izrazio je zabrinutost zbog nastavka borbenih dejstava na armensko-azerbejdžanskoj kontakt liniji i pozvao na što skorije obnavljanje prekida vatre i pregovora“, saopštila je za Sputnjik pres-služba Alijeva.

Kako su precizirali, „predsednik Ilham Alijev saopštio je da je usled snažnog artiljerijskog granatiranja azerbejdžanskih naselja od strane jermenskih oružanih snaga ubijeno 19 civila Azerbejdžana, više od 60 ljudi je ranjeno, a stotine kuća uništeno“.

„Prema rečima predsednika, azerbejdžanska vojska izvela je uspešne kontraofanzivne operacije i oslobodila deo okupiranih teritorija. Šef države je takođe primetio da je Jermenija preduzela korake za ometanje pregovaračkog procesa i nanela ovom procesu veliki udarac. Predsednik Ilham Alijev naglasio je da je jermensko rukovodstvo u potpunosti odgovorno za narušavanje pregovora, kao i za oružani sukob“, istakli su u pres-službi.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala