Ko je zaslužan za ujedinjenje Nemačke

© AP Photo / Lionel CironneauRušenje Berlinskog zida 12. novembra 1989.
Rušenje Berlinskog zida 12. novembra 1989. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ujedinjenje Nemačke bilo bi nemoguće bez ukazanog poverenja evropskih partnera, SAD i rukovodstva SSSR, izjavio je ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas, dok ruski ambasador u Nemačkoj Sergej Nečajev smatra da je Moskva otvorila put ujedinjenju Nemačke.
„U Istočnoj Nemačkoj stotine hiljada ljudi učestvovalo je u demonstracijama za svoju slobodu. Ali i u centralnoj i istočnoj Evropi muškarci i žene su svuda izlazili na ulice i brisali zidove i uklanjali bodljikavu žicu zahvaljujući svojoj volji za slobodom. Mi to nećemo zaboraviti. I bez poverenja koje su naši evropski partneri, SAD i tadašnje rukovodstvo SSSR ukazali mirnoj evropskoj Nemačkoj, ujedinjenje bi bilo politički nemoguće. Jedinstvo Nemačke i jedinstvo Evrope ostaju neraskidivo povezani“, saopštio je Mas.

Sa svoje strane, ambasador Rusije u Berlinu Sergej Nečajev je u članku objavljenom u listu „Miteldojče cajtung“ izjavio da je Moskva bila ta koja je otvorila put ujedinjenju Nemačke i koja je postavila pravac za prevazilaženje raskola u Evropi devedesetih godina prošlog veka.

„Izbor naše prestonice za potpisivanje sporazuma 'dva plus četiri' čvrsto je fiksirao u istoriji činjenicu opšteg bezuslovnog priznanja uloge naše zemlje u posleratnom regulisanju, kao i to da je upravo Moskva otvorila put ujedinjenju Nemačke i dala smernice za prevazilaženje raskola u Evropi“, rekao je ruski ambasador.

Brandenburška kapija u Berlinu - Sputnik Srbija
Putin čestitao Dan jedinstva državnom vrhu Nemačke

Prema njegovim rečima, ključni rezultat ujedinjenja Nemačke bilo je „uspostavljanje atmosfere uzajamnog poverenja, a izlazak iz Hladnog rata, namera da se izgradi zajednički bezbedan prostor omogućio je da se prevaziđe raskol Evrope.

Kako je rekao, za Nemačku je 3. oktobar 1990. godine bio polazna tačka u novoj fazi njene nacionalne istorije, a za Rusiju svet taj datum nesumnjivo takođe ima neprolazan značaj.

Govoreći o strateškoj saradnji sa Berlinom, Nečajev je konstatovao da je Rusija bila potpuno otvorena za takvu opciju, ali kolektivni Zapad je krenuo drugim putem – izabrao je opciju širenja NATO-a na Istok, približavajući vojnu infrastrukturu granicama Rusije i odlučio je da svrsta Rusiju u kategoriju „gubitnika“.

Upravo u tome je koren sistemskih problema koji se direktno projektuju na rusko-nemačke odnose, potresajući ih, konstatuje diplomata.

„To dobro vidimo. Pritom, težimo da ne podlegnemo emocijama, tražimo dodirne tačke. Stalno podsećamo da je pred našim zemljama mnogo velikih izazova koji se mogu prevazići samo zajedno, uključujući aktuelnu pandemiju. Neophodne su proverene zajedničke akcije u zajedničkim interesima, na dobrobit mira i bezbednosti i u Evropi i u celom svetu“, zaključio je ruski ambasador.

Nemačka ovog 3. oktobra obeležava 30. Dan nemačkog jedinstva. U ponoć 3. oktobra 1990. godine državne institucije Nemačke Demokratske Republike (DDR) prestale su sa radom, vojska i mornarica su rasformirane, a zemlja je prestala da postoji – prema dogovoru o ujedinjenju Nemačke od 31. avgusta 1990. teritorija bivše socijalističke republike uključena je u sastav Savezne Republike Nemačke. U sastav nove zemlje ušle su države: Brandenburg, Meklenburg-Zapadna Pomeranija, Saksonija, Saksonija-Anhalt i Tiringija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala