Sukobi u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija

Iz minuta u minut: Jerevan o gubicima Bakua: 450 poginulih, oborena tri aviona, helikopter...

Pratite nas
Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan saopštio je da Azerbejdžan ponovo koristi kasetne bombe za granatiranje Nagorno-Karabaha.

Ranije je Ovanisjan izjavio da je azerbejdžanska vojska prebacila u Nagorno-Karabah nove snage i krenula u ofanzivu. Ministarstvo je dodalo da su jermenske snage oborile tri vojna aviona Azerbejdžana.

„Noćas su vođene žestoke borbe“, napisao je Ovanisjan na Fejsbuku.

Portparolka Ministarstva Šušan Stepanjan precizirala je da su se borbe vodile u severnom i južnom pravcu kontakt linije.

„Neprijatelj je koncentrisao velike snage na ova krila i prešao u ofanzivu. Jermenske jedinice zaustavljaju napredovanje neprijatelja, nanoseći mu velike gubitke“, saopštila je Stepanjanova na Fejsbuku.

Sa svoje strane, predsednik nepriznate Republike Nagorno-Karabah Araik Arutjunjan rekao je da se zajedno sa jedinicama specijalnih snaga uputio na prvu liniju fronta.

„Duž čitave linije dodira vode se teške borbe različitog intenziteta. Gradovi, među kojima i glavni grad Stepanakert, izloženi su artiljerijskom granatiranju. Nacija i domovina je pod pretnjom... Shodno tome, zajedno sa jedinicama za specijalne namene, krećem prema prvoj liniji kako bih učestvovao u borbi, jer ću na prvoj liniji biti korisniji nego u pozadini“, napisao je Arutjunjan na svojoj stranici na Fejsbuku.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana ranije je saopštilo da su oružane snage ove zemlje zauzele nova uporišta na kontakt liniji u Karabahu.

„Trupe azerbejdžanske vojske, uspešno napredujući u naznačenim pravcima, zauzele su nova uporišta i očistile teritoriju od neprijatelja. Tokom borbenih dejstava uništena je značajna količina ljudstva, vojne i druge tehnike, kao i neprijateljskog naoružanja“, navodi se u saopštenju pres-službe Ministarstva odbrane Azerbejdžana.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova.

Sadržaj
08:45 03.10.2020
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:54 03.10.2020

Jermenski premijer ponovo je razgovarao telefonom s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel o situaciji u Nagorno-Karabahu.

Ovo je njihov treći telefonski razgovor od eskalacije sukoba 27. septembra.

Kako je saopštila jermenska vlada, Pašinjan je obavestio Merkelovu o trenutnim borbenim dejstvima u regionu, učešću Turske i naveo dokaze o tome da Turska prebacuje plaćenike i islamiste u Azerbejdžan.

Merkelova je istakla značaj prekida vatre i obnavljanja pregovora u skladu sa izjavom kopredsedavajućih Minske grupe OEBS.

22:44 03.10.2020

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su oružane snage te zemlje uništile četiri tenka jermenske vojske u Nagorno-Karabahu.

Pored toga zaplenjena su još tri kao trofeji, navode u Ministarstvu.

 

21:59 03.10.2020

Vojska Karabaha ima sigurnu kontrolu nad situacijom na liniji razdvajanja u Nagorno-Karabahu, izjavila je portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan.

„U ovom trenutku duž čitave linije vode se borbe za pozicioniranje. Jedinice vojske Karabaha nastavljaju da sa sigurnošću kontrolišu situaciju“, napisala je ona na Fejsbuku.

Stepanjan je dodala i da je Stepanakert, prestonica nepriznate Republike Nagorno-Karabah, večeras izložen raketnom napadu.

19:14 03.10.2020

Turski novinari koji izveštavaju o sukobima u Nagorno-Karabahu našli su se na udaru artiljerijske vatre sa strane Jermenije, prenosi agencija Anadolija.

To se, kako navode, dogodilo u Terterskoj oblasti a među novinarima su bili izveštači Anadolije, TV TRT i agencije IHA, koji su prošli bez povreda.

 

18:07 03.10.2020

U prestonici nepriznate Republike Nagorno-Karabah oglasila se sirena za vazdušnu opasnost.

Kao i prethodnih dana u gradu je potpuni mrak, jer građani isključuju svetlo kako bi omeli protivnika pri ciljanju.

Prema navodima očevidaca, nedaleko od grada čulo se nekoliko eksplozija.

18:01 03.10.2020

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da su oružane snage njegove zemlje zauzele selo Madagiz na liniji razdvajanja u Nagorno-Karabahu.

„Azerbejdžanska vojska je danas postavila azerbejdžansku zastavu u Madagizu. Madagiz je naš, Karabah – to je Azerbejdžan“, napisao je on na Tviteru.

16:55 03.10.2020

Portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan saopštila je da su snage PVO armije odbrane Nagorno-Karabaha oborile azerbejdžanski helikopter.
Ona je takođe navela da je armija odbrane Nagorno-Karabaha prilikom napada na jedinicu oružanih snaga Azerbejdžana „uništila veliki broj naoružanja i ljudstva“.
Dopisnik Sputnjika javlja da su se u prestonici nepriznatog Nagorno-Karabaha - Stepanakertu čule još dve artiljerijske eksplozije.
U Stepanakertu su eksplozije odjekivale i jutros.

15:08 03.10.2020

Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan saopštio je da je izvršen napad na jedinicu oružanih snaga Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu.

Tom prilikom je, kako je rekao, uništeno na desetine oklopnih vozila.

14:52 03.10.2020

Armija odbrane Nagorno-Karabaha je tokom prethodnog dana izgubila 51 vojnika koji su ubijeni u sukobu, navodi se na sajtu Ministarstva odbrane nepriznatog Nagorno-Karabaha.

14:40 03.10.2020
14:29 03.10.2020

Meštani Stepanakerta, uglavnom žene i deca, odlaze iz glavnog grada nepriznate republike u Jermeniju nakon nekoliko artiljerijskih napada na grad.

Oni se okupljaju u centru grada. Među izbeglicama je mnogo invalida i starijih ljudi. Oni govore da se boje i da je bolje da idu iz grada, pošto su u gradu ostali samo muškarci.

   

12:31 03.10.2020

Jermenske snage pokrenule su kontraofanzivu na jednom delu fronta u Nagorno-Karabahu, saopštila je portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan.

„Armija odbrane Karabaha uspela je da obuzda veliku ofanzivu koju je započeo neprijatelj. U jednom od pravaca naše snage su krenule u kontraofanzivu. Na ostalim stranama vode se uporne borbe“, napisala je ona.

11:33 03.10.2020

Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan objavio je fotografiju turske granate ispaljene na oblast Vardenis u Jermeniji.  

Granata je ispaljena prema selu Kut Vardeniskog regiona.

 

10:53 03.10.2020

Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan saopštio je da vojne operacije Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu mogu dovesti do ekološke katastrofe.

„Oružane snage Azerbejdžana su prešle na napade pomoću raketa dugog dometa kojima gađaju civilnu infrastrukturu, čije uništavanje može dovesti do ekološke katastrofe“, napisao je Ovanisjan na Fejsbuku.

09:55 03.10.2020

U centru glavnog grada Karabaha, Stepanakertu, čuju se eksplozije, javlja dopisnik Sputnjika.

Sudeći po zvucima, eksplozije se čuju sa periferije grada ili iz predgrađa.

„Oružane snage Azerbejdžana započele su granatiranje Stepanakerta. Granatiranje je i dalje u toku. Ima ranjenih. Jedna od granata eksplodirala je u blizini centra grada, do sada su se čule dve eksplozije“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova na svom kanalu na Telegramu.

09:21 03.10.2020

Načelnik pres-službe Ministarstva odbrane Azerbejdžana, pukovnik Vagif Dargjahli, izjavio je da tokom borbi na liniji dodira u Karabahu nije oboren nijedan borbeni avion azerbejdžanskog vazduhoplovstva.

„Danas je jermenska strana ponovo širila dezinformacije o navodno oborenim avionima i bespilotnim letelicama azerbejdžanskog vazduhoplovstva. Još jednom ponavljamo da nije oboren nijedan borbeni avion ratnog vazduhoplovstva Azerbejdžana. Naprotiv, azerbejdžanske udarne bespilotne letelice nastavljaju da uništavaju vojnu tehniku jermenskih oružanih snaga. Snimci borbenih dejstava naših dronova redovno se predstavljaju javnosti. Širenjem lažnih informacija o gubicima Azerbejdžana predstavnici Ministarstva odbrane Jermenije pokušavaju da popune informacionu prazninu o borbenim dejstvima“, rekao je Dargjahli za Sputnjik.

09:04 03.10.2020
07:46 03.10.2020

Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan saopštila je da je u Karabahu oboren avion azerbejdžanskog ratnog vazduhoplovstva.

„Na južnom pravcu linije dodira u 8.25 (6.25 po srednjoevropskom vremenu) uništen je neprijateljski avion“, napisala je Stepanjanova na Fejsbuku.

Kasnije je predstavnik Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan saopštio da su uništena još dva aviona.

„Još dva aviona uništena pre 10 minuta, teške borbe se nastavljaju“, napisao je Ovanisjan.

07:27 03.10.2020
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala