"Fridom haus" o krizi demokratije: Pandemija iskorišćena za etiketiranje litija

© Foto : Ne damo svetinjeSveće: Litija u Baru
Sveće: Litija u Baru - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Crnoj Gori su tokom pandemije korona virusa Vlada i njeni mediji iskoristili priliku da etiketiraju bilo koja verska protestna okupljanja, posebno ona članova Srpske pravoslavne crkve, kao nesmotrene ako ne i direktno kao nameran pokušaj širenja virusa i podrivanje režima, navedeno je u izveštaju "Fridom hausa" “Demokratija tokom zatvaranja”.

Ovo je citirano u delu izveštaja koji se odnose na marginalizovane zajednice, a zasnovano je na terenskom istraživanju globalne mreže analitičara "Fridom hausa", kao i osoblja ove organizacije iz 192 zemlje od marta do septembra.
Pandemija kovida 19 produbila je, kako je navedeno u dokumentu, krizu demokratije širom sveta dajući vlastima pokriće da ometaju izbore, ućutkuju kritičare i medije, slabe važne institucije kao i da potkopavaju odgovornost potrebnu za zaštitu ljudskih prava i javnog zdravlja.

U istraživanju uticaja korona virusa na demokratiju i ljudska prava zaključeno je da su se od izbijanja epidemije korona virusa pogoršali uslovi za demokratiju i ljudska prava u 80 zemalja sveta.

“Ne samo da je demokratija oslabila u 80 zemalja, već je problem posebno akutan u klimavim demokratijama i visoko represivnim državama – drugim rečima, najviše trpe ustanove koje su već imale slabe zaštitne mere protiv zloupotrebe moći”, navodi "Fridom haus", prenela je Mitropolije crnogorsko-primorska.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala