Erdogan zapretio novom vojnom operacijom na severu Sirije

© AP Photo / Turkish PresidencyRedžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je izjavio da, ukoliko se ne ispune obećanja data Ankari o povlačenju kurdskih formacija sa severa Sirije, ona će sama učiniti ono što je neophodno.
„Kada smo uništili teroristički koridor koji su pokušavali da izgrade duž naših granica, pokazali smo da naša sirijska braća nisu sama. Terorističke zone koje još uvek postoje u Siriji, ili moraju biti očišćene, kao što nam je bilo obećano, ili ćemo doći i uraditi to sami“, upozorio je Erdogan.

On je dodao da su „za Tursku neprihvatljivi bilo kakvi koraci koji će dovesti do nove humanitarne katastrofe u sirijskom Idlibu“.

SAD i Turska su 17. oktobra 2019. godine saopštile da su se dogovorile o obustavljanju turske vojne operacije „Izvor mira“ na severoistoku Sirije i povlačenju kurdskih formacija iz tampon-zone u dužini od 30 kilometara na sirijsko-turskoj granici, koju je Ankara nameravala da samostalno kontroliše.

Prisustvo turskih snaga na pograničnoj teritoriji Sirije, koje tamo sprovode operacije protiv Kurda, Damask je više puta ocenjivao kao protivzakonito i pozivao je Ankaru da povuče vojsku.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala