Berlin negoduje zbog oduzimanja akreditacija stranim novinarima u Belorusiji

© REUTERS / TUT.BYNovinari i zaposleni u medijima protestuju ispred Ministarstva unutrašnjih poslova Belorusije protiv pritvaranja novinara na protestima u Minsku
Novinari i zaposleni u medijima protestuju ispred Ministarstva unutrašnjih poslova Belorusije protiv pritvaranja novinara na protestima u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Nemačko saopštilo je da su akcije protiv stranih medija u Belorusiji „krajnje nedopustivo ugnjetavanje slobode štampe i govora“.
„Belorusko rukovodstvo je opozvalo akreditacije stranih medija u zemlji. Nakon nekoliko sedmica kršenja ljudskih prava i progona novinara, taj korak predstavlja dalje krajnje nedopustivo ugnjetavanje slobode štampe i slobode govora. Na taj način nezavisno izveštavanje o demonstracijama stotina hiljada ljudi i nasilnim akcijama državnih organa podležu daljem masovnom ograničavanju“, navodi se u saopštenju pres-službe Ministarstva.

Kako navodi nemačko Ministarstvo, taj korak pokazuje da „(predsednik Aleksandar) Lukašenko očigledno više ne zastupa interese svog naroda i svoje zemlje“.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije saopštile da je 2. oktobra u zemlji stupila na snagu nova uredba o postupku akreditovanja novinara stranih medija. Kako je saopšteno, nova uredba uvodi niz pravila, usmerenih na pojednostavljenje postupka dobijanja akreditacije za novinare. Međutim, akreditacije koje je ranije izdao MIP Belorusije prestale su da važe 2. oktobra.

Novinari stranih medija ovog vikenda u Belorusiji neće imati pravo da izveštavaju sa protesta.

Proces ponovnog dobijanja akreditacija biće pokrenut u ponedeljak.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala