U srpskoj Toskani rađaju crveni orasi

CC0 / Pixabay / Orasi
Orasi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Porodica Andrović iz Topole sa prvim jesenjim danima susrela se u svom voćnjaku sa izuzetno neobičnom plodovima. Spolja su izgledali poput onih običnih, ali su plodovi bili crveni. Mislili su da se to sasvim slučajno desilo samo jedne godine, ali crveni orasi nastavili su da rađaju u srpskoj Toskani.

"Kad smo krenuli da ih krcamo videli smo da su unutra potpuno crveni. Središnji deo je čisto bele boje, ali je ova membrana koja ga obavija crvene boje. Sada u ovoj fazi kada se prikupljaju plodovi, membrana je tamno crvena, ali kasnije kada se orah već osuši polako postaje tamnije boje. Po ukusu nema razlike, podjednako je lep kao i svaki drugi orah. Čuli smo da crveni orah voli vinogradarska područja i da posebno dobro uspeva u takvim zonama, onda nije čudo što se ovde kod nas primila sadnica i rađa iz godine u godinu sve više", kaže za agenciju Rina Andrija Andrović.

Ovaj neobičan orah porodica Andrović dobila je na poklon od prijatelja pre desetak godina, a ove je kako kažu, rekordno rodio. Na prvi pogled ne razlikuje se od klasičnog koji uspeva svuda. Stablo, krošnja, plodovi, a i po ukusu se ne razlikuje od običnog, drugačiji je samo po boji.

Crveni orah vodi poreklo iz Nemačke. Ima srednje bujno stablo i veliku moć rodnosti. Plodovi su krupni, glatki, ali jezgro je zbog svoje crvene boje izuzetno atraktivno, pa se često koristi kao dekoracija.

Istraživanja pokazuju da upotreba oraha i orahovog ulja smanjuje stres, kao i da pomaže kod popravljanja intelektualnih i motoričkih sposobnosti. Ovo jezgrasto voće veoma je nutritivno vredno, pogotovo u pogledu belančevina i esencijalnih masnih kiselina.

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala