Tvorac ruske vakcine protiv korone savetuje izbegavanje alkohola u vreme vakcinacije

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaLekar priprema špric sa vakcinom
Lekar priprema špric sa vakcinom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor centra „Gamaleja“, koji je razvio vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik V“, Aleksandar Gincburg posavetovao je pacijentima da se uzdržavaju od alkohola tokom perioda vakcinacije, jer to ometa stvaranje antitela.

„Moguće je u razumnim količinama, ali je veoma teško izazvati normalan zaštitni imuni odgovor kod osoba koje svaki dan piju pola čaše ili čašu viskija. Za one koji žele da se vakcinišu potrebna je anti-alkoholna kampanja“, istakao je Gincburg.

On je precizirao da na proizvodnju antitela negativno utiče svaka vrsta alkohola, uključujući pivo i vino.

Gincburg je dodao da se u periodu vakcinacije protiv korone mogu koristiti složeni vitamini, lekovi protiv bolova i drugi lekovi, osim citostatika.

„Uzimanje kompleksnih vitamina nakon vakcinacije je čak veoma dobro. Jedino što ne treba uzimati su lekovi citostatici ili one koji deluju toksično na ćelije. Većina antibiotika ne deluje, ali među njima ima i onih koji deluju negativno na naše ćelije, toksično. I njih je bolje izbegavati. Ali treba se konsultovati sa lekarom. Obično antibiotici ne deluju na naše ćelije ni na koji način“, objasnio je Gincburg.

On je takođe dodao da na prve znake temperature nakon vakcinacije treba popiti paracetamol, jer to ne može naneti nikakvu štetu.

Pored toga, on je dodao da nema nikakvih kontraindikacija za vakcinaciju ni u vreme menstruacije.

Ministarstvo zdravlja Rusije je u avgustu registrovalo prvu vakcinu na svetu za prevenciju kovida 19, koju je razvio Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ i proizveo zajedno sa Ruskim fondom za direktne investicije.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala