Turističke agencije su još žive: Građani mogu mirno na put

CC0 / Pixabay / Vozači autobusa
Vozači autobusa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Osiguravajuće kuće koje su od 1. oktobra turističkim agencijama uskratile polisu osiguranja i ostavile ih bez mogućnosti da rade, ipak još nisu rekle poslednju reč i do kraja dana trebalo bi da se izjasne da li ima mogućnosti da i dalje ostanu u tom poslu, izjavio je za Sputnjik predsednik Upravnog odbora Jute, Zoran Arsenović.

On kaže da se turističke agencije nadaju da će problem uskoro biti rešen, kao što je to najavio i ministar turizma, Rasim Ljajić.

„Očekujemo dodatnu informaciju od strane osiguravajućih kuća. One su bile poprilično rigidne u stavu da ne žele više da se bave garancijom putovanja. Uz  neke dodatne konsultacije, naše razgovore, pojašnjenja i ulazak u srž problema, osiguravači sada malo jasnije posmatraju celu priču vezanu za garanciju putovanja i mi i dalje verujemo da su i oni jedna od potencijalnih zainteresovanih strana u ovoj celoj situaciji“, izjavio je Arsenović.

Osiguravajuće kuće u igri, Turističke agencije nisu ugašene

On smatra da ih ne bi baš tako lako trebalo otpisivati iako su osiguravajuće kuće ocenile da je osiguravanje aranžmana rizičan posao s obzirom na to da je ovogodišnja turistička sezona zbog pandemije kovida 19 za turističke agencije bila izgubljena. Arsenović napominje da je Nacionalna organizacija turističkih agencija (Juta) od osiguravajućih kuća tražila da do kraja današnjeg dana dobiju njihov zvaničan stav.

Turističke agencije žele da budu načisto s tim da ako osiguravači definitivno to neće da rade, da tu više nema prostora za pregovare, kako bi se okrenuli drugim alternativnim mogućnostima, kaže naš sagovornik.

On podseća i da su predstavnici ministarstva turizma i Udruženja banaka Srbije već razgovarali o bankarskim garancijima prilikom sklapanja turističkih aranžmana.

Ministar Ljajić je posle sastanka najavio da će Udruženja banaka do kraja ove nedelje dostaviti predlog procedure za operativno funkcionisanje i eventualno aktiviranje bankarskih garancija.

Čeka se i odgovor banaka

Arsenović kaže da bi predlog banaka, takođe, trebalo da bude dostavljen do kraja dana.

„Čekamo isto i od njih da kažu kako to one vide. Bankarska garancija do sada nije bila korišćena kao instrument obezbeđenja garancije putovanja, iako je kao model predviđena zakonom. Osiguravajuće kuće se unazad 10 godina bave tim poslom. Niko od agencija nije koristio bankarsku garanciju i ona kroz Pravilnik o garancijama putovanja nije ni razrađena“, napominje naš sagovornik.

To sve, kako kaže, traži malo vremena, ali i dodaje da su u Juti optimistični, jer je bitno da su svi prepoznali problem do koga je došlo spletom okolnosti, pri čemu je i vlada u tehničkom mandatu, pa je nemoguće izmeniti zakon, odnosno doneti podzakonske akte koji uređuju tu delatnost.  

On, ipak, očekuje da naredne nedelje bude nađeno prelazno rešenje dok se ne formira nova vlada i skupština i da se potom dođe do rešenja koje će biti postavljeno na zdravije noge uz izbegavanje anomalija koje ima postojeći Pravilnik.

© Flickr / steve deevesPlaže su ove sezone najčešće bile puste usled nemogućnosti putovanja zbog pandemije kovida 19, što je posebno pogodilo turističku industriju.
Turističke agencije su još žive: Građani mogu mirno na put - Sputnik Srbija
Plaže su ove sezone najčešće bile puste usled nemogućnosti putovanja zbog pandemije kovida 19, što je posebno pogodilo turističku industriju.

U međuvremenu mogu da budu mirni svi koji tek treba da odu na putovanja u skladu sa aranžmanima koje su uplatili do 1. oktobra, jer su oni pokriveni polisom osiguranja.

„Svi aranžmani koji su prodati do 30. septembra i klijenti za njih uplatili određeni procenat novca, oni su po postojećim garancijama osigurani. U slučaju da u međuvremenu neka agencija ode u stečaj, bankrot, osiguravajuća kuća je u obavezi da obešteti putnike koji su platili te aranžmane“, kaže Arsenović.

Turisti mogu mirno na put

To, kako dodaje, nije upitno, kao ni garancija onima koji nisu realizovali aranžmane koje su uplatili do 15. marta, odnosno početka pandemije kovida, što je Vlada Srbije regulisala posebnom uredbom. Prema njoj, klijenti su mogli da se opredele između zamenskog vaučera i povraćaja novca.

Uredba je definisala mogućnost ugovora o zamenskom putovanju za istu vrednost koju je klijent bio uplatio, s tim da iskoristi taj novac na jednom od putovanja do kraja 2021. godine. Ukoliko ne iskoristi to putovanje, ili samo želi povraćaj uplaćenog novca agencija je u obavezi da mu novac vrati u prvih 15 dana 2022. godine, objašnjava Arsenović.

Ukoliko agencija u međuvremnu prestane sa radom taj novac, kako napominje, nadoknađuje osiguravajuća kuća kroz polisu osiguranja, s obzirom na to da je ona važila zaključno sa 30. septembrom ove godine.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala