Remdesivir - lek za Kovid 19 možda štetan za bubrege, ispitivanja u toku

Pratite nasTelegramOdyssey
Evropska agencija za lekove započela je sa ispitivanjima bezbednosti remdesivira, nakon što su neki pacijenti koji su koristili ovaj lek prijavili ozbiljne probleme sa bubrezima.

Evropska agencija za lekove je saopštila da nije jasno da li je akutna bubrežna insuficijencija koju su pacijenti dobili posledica upotrebe leka protiv Kovida-19, ali da ovo pitanje zahteva dalju istragu, prenosi Asošijeted pres.

Branimir Nestorović - Sputnik Srbija
Nestorović: Bil Gejts je napravio remdesivir, to nije lek za koronu

Remdesivir je 3. juna dobio uslovno odobrenje za stavljanje u promet od strane Evropske agencije za lekove. Ovaj lek odobren je za korišćenje kod osoba starijih od 12 godina sa ozbiljnim oblikom Kovid-19 kojima je potreban tretman kiseonikom. Odobrenje za lek izdato je u ubrzanoj proceduri, uz uvažavanje činjenice da će više dokaza biti potrebno da se prikupi nakon izdavanja dozvole.

Evropska agencija za lekove tvrdi da potencijalni problem toksičnosti za bubrege izazvan remdesivirom procenjivan nakon što je izdata dozvola za upotrebu, uglavnom na ispitivanjima vršenim na životinjama. Agencija podseća da akutna bubrežna insuficijencija može da bude izazvana drugim uzorčnicima, kao što su dijabetes i COVID-19.

Preporuke o upotrebi remdesivira ostaju nepromenjene, navodi Evropska agencija za lekove. Lekari su već dobili instrukcije da pre upotrebe leka provere da li pacijenti imaju problema sa bubrezima i da ne koriste lek kod onih za koje se već zna da su bubrežni bolesnici.

Pročitajte još:

Sve vesti
0