Požar uništio rezervat prirode u Vojvodini, izgorelo na hiljade životinja

CC0 / pixabay / Vatra
Vatra - Sputnik Srbija
Pratite nas
Specijalni rezervat prirode „Slano Kopovo“ kod Novog Bečeja pretrpeo je ogromnu štetu u požaru koji je uništio trećinu rezervata, više od 300 hektara zemljišta.

Biljni i životinjski svet potpuno je stradao u noći između utorka i srede u delu Malog Kopova, slatkovodnog jezera, te delomično u drugom delu koji se zove „Između Kopovo“ koje deli ovo jezero od Slanog Kopova.

Samo zahvaljujući velikoj požrtvovanosti vatrogasaca sačuvano je i samo srce rezervata, trstici pored Slanog Kopova, koji su u prvoj kategoriji zaštite. Da je vatra uspela da produži još samo jedan metar, trstici bi planuli i dve trećine rezervata bilo bi uništeno.

Požar je za 4 do 5 sati progutao 300 hektara trstika i 30 hektara pašnjaka koji je bio spreman za doček ždralova. Vatru je gasilo dvanaest vatrogasaca iz Novog Bečeja i Novog Miloševa sa četiri vozila. Intervencija je trajala više od dva sata, dok vatrena stihija nije obuzdana i požar stavljen pod kontrolu.

Pretpostavlja se da je vatra podmetnuta, jer kako kažu stručnjaci iz rezervata, ove sezone posle više od 15 godina prvi put niti jedan poljoprivrednik nije palio svoje njive u okolini Slanog Kopova. Očekuje se podnošenje krivične prijave protiv N. N. lica.

„Šteta bi bila i veća da se lovci nisu vraćali iz lova i prijavili požar. Veliki deo vegetacije je uništen. Tačna procena o šteti po biljni i životinjski svet biće naknadno utvrđena od strane Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Požar je prijavljen i Sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine. Požari su znali da se dešavaju i ranijih godina ali nikada nije bilo ovako katastrofalno. Uvek postoje teorije da je neko palio strnjiku ili je namerno podmetnuo vatru, ali ne možemo u nikoga konkretno da upiremo prstom“, rekao je Darko Lazarević, biolog u ovom rezervatu prirode.

Kako dodaje, šteta za ekosistem je neprocenjiva, uništeno je na hiljade sitnih životinja i insekata. Na izgorelim površinama mogu da se vide ugljenisane kornjače koje nisu uspele da umaknu katastrofi. Divlje guske, patke i ždralovi ove godine teško da će posetiti Kopovo, kako zbog nedostatka vode, tako i zbog izgorele površine, prenosi Blic.

Jedinstvena akvatorija u severnom Banatu

Slano Kopovo je jedinstvena akvatorija u severnom Banatu i jedan od poslednjih očuvanih slanih jezera u Vojvodini, prirodni je biser koji udomljava čak 220 vrsta ptica. Prirodno je dobro od izuzetnog nacionalnog značaja 1. kategorije a 2004. godine uključeno je na listu vodenih staništa od internacionalne važnosti po Ramsarskoj konvenciji.

Ono je poznato kao jedinstveno stecište retkih i strogo zaštićenih vrsta ptica tokom jesenje migracije jadranskom rutom gde se godišnje skupi i do 20.000 ždralova. Isušivanje jezera je prirodan proces jer se na taj način održava nivo soli i poželjno je da se to dešava jednom u svakih pet ili deset godina, ali nije dobro da se dešava svake godine čemu zbog klimatskih promena, upravo svedočimo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala