Pompeo poručio Hrvatima: Kinezi samo žele da vam uzmu novac

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPomeo: Bolton postupio kao Snouden
Pomeo: Bolton postupio kao Snouden - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države traže da Hrvatska strateške projekte ne daje u ruke Kinezima jer nacionalna bezbednost mora da bude prioritet i ne sme biti ugrožena, rekao je američki državni sekretar Majk Pompeo.

„Ako imate strateški projekt, projekt od nacionalne važnosti, tada nacionalna bezbednost mora biti prioritet. Ako se na konkursu pojave tenderi iz Kineske komunističke partije koji su najjeftiniji, rizik za građane je visok. Verujemo da će hrvatsko vođstvo doneti dobre odluke za svoj narod“, rekao je Pompeo u intervjuu Hini.

Hrvatska kao članica NATO mora biti sigurna da su njeni strateški prioriteti zaštićeni i sigurni od „onih koji žele da rade na način na koji mi ne bi radili jedni drugima, samo to tražimo”.

Pompeo je to poručio i drugim evropskim zemljama jer američku administraciju brine širenje kineskog uticaja i učestvovanje Huaveja u izgradnji 5G internet mreža u svetu tvrdeći da će kineski telekomunikacijski div predati podatke Pekingu koji će ih koristiti za špijunažu.

Kinezi samo žele Hrvatskoj uzeti novac

Hrvatska je počela uvoditi 5G mrežu u svoje gradove. Vlada je početkom godine odlučila da Osijek bude prvi 5G grad, a želju su još iskazali Bjelovar, Karlovac i Rijeka.

„Kada sarađujete s kineskom kompanijom, ona je duboko povezana sa bezbednosnim aparatom pa informacije mogu doći na mesto koje nijedan hrvatski građanin ne želi“, kazao je Pompeo.

„Ako imate sigurnu mrežu i informacijske sisteme onda privatni podaci i informacije mogu biti sigurni. Ako imate (kinesku) kompaniju koja nije transparentna i koja je vrlo mutna, koja ulaže na predatorski način tada se informacije mogu iskoristiti na način zbog kog nijedan hrvatski građanin ne bi smeo da pati“, dodao je.

Hrvatska je povećala saradnju s Kinom poslednjih godina, a najveći hrvatski infrastrukturni projekt - Pelješki most - gradi upravo kineska kompanija. 

„Oni su se samo pojavili da od Hrvatske uzmu novac“, smatra šef američke diplomatije, prenosi „Jutarnji list“.

Hrvatska je i deo inicijative Kina+17, platforme za saradnju Kine i zemalja srednje i istočne Evrope. Inicijativu smatra integralnim delom svog megaprojekta „Jedan pojas, jedan put“ - savremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u svetu.

Kina, svetska sila s više od 1,3 milijarde stanovnika, poslednjih je godina počela više da ulaže u srednju i jugoistočnu Evropu.

SAD radi na tome da se globalno smanji kineski uticaj.

"Ono što tražimo od svake zemlje je da donese dobru odluku za svoje građane. Premijer suverene zemlje ima pravo da donese najbolju odluku za svoje građane. Ja sam uveren da nijedan hrvatski građanin ne želi da kineska komunistička partija ima sliku njegovog deteta koju on ima na mobilnom telefonu", rekao je šef Stejt departmenta.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala